Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Reakcije

Obnovljivi izvori energije ili termoelektrane na ugljen? E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 24 Ožujak 2014 10:16

U zadnje vrijeme dnevni mediji su u više navrata pisali o planovima za razvoj projekta termoelektrane Ploče. Tako je u jednim dnevnim novinama osvanuo i intervju sa Damirom Begovićem, stručnim savjetnikom tvrtke koja je nositelj razvoja TE Ploče i Davorom Škrlecom, potpredsjednikom ORAHa i profesorom na FERu. S obzirom da je intervju prezentiran u obliku izravne debate o potrebi i koristi za izgradnjom termoelektrane, interesantno je pratiti kako se kroz ovakve situacije i dalje pokušavaju prezentirati teze i argumenti koji su možda vrijedili prije 10 godina, međutim u današnje vrijeme su apsolutno netočni i navode razvoj cijelog sektora u smjeru koji je ekonomski i energetski neodrživ i dugoročno štetan.

Više...
 
Elektroenergetska neovisnost i izvoz električne energije 2017.? E-mail
Autor Edo Jerkić   
Četvrtak, 03 Siječanj 2013 14:57

Hrvatska će biti izvoznik električne energije do 2017. godine? I još k tome elektroenergetski neovisna? Oni koji prate energetiku već sada vjerojatno kolutaju očima i smatraju ovo nekom lošom i pretjeranom božićnom bajkom koja bi se na taj blagdan mogla prikazivati umjesto nekog od brojnih filmova s istom tematikom.

Više...
 
Vjetroelektrane uzrokuju globalno zatopljenje - kako zamijeniti teze E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 07 Svibanj 2012 22:22

Nedavno istraživanje znanstvenika u SAD-u, koje zapravo nije otkrilo ništa novo i neočekivano podiglo je popriličnu medijsku prašinu, da ne kažem senzaciju među svima onima koji samo takve vijesti i traže. Tako se u dijelu svjetskih medija moglo naći naslove kako vjetroelektrane mogu prouzrokovati i utjecati na globalno zatopljenje. Od domaćih medija vijest je prenio Jutarnji list, također se pozivajući na navodnu veliku štetnost vjetroelektrana, ili kako to oni nazivaju farme vjetrenjača. Interesantno je promatrati kako se kod nekih tehnologija za proizvodnju električne energije uredno prešućuju stvarno štetni i opasni utjecaji po okoliš, dok se tehnologijama koje koriste obnovljive izvore, a posebno vjetroelektranama i fotonaponskim sustavima traži dlaka u jajetu i iz konteksta izvlače rečenice raznih istraživanja uz tvrdnje kako su te tehnologije štetne, dok je pozadina i zaključak takvih istraživanja upravo suprotan.

Više...
 
Vjetroelektrane ipak na otocima? E-mail
Autor Edo Jerkić   
Srijeda, 01 Veljača 2012 23:01

Na prvoj konferenciji za novinare ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy bilo je puno riječi o energetici, a posebno o obnovljivim izvorima energije, što svakako veseli. Također veseli činjenica da su najavljene određene promjene i, rekao bih napredak u tretmanu energetskih postrojenja s aspekta zaštite okoliša. Predstavnici ovoga Ministarstva su najavili i da će biti vrlo aktivni u suradnji s drugim ministarstvima, posebno Ministarstvom gospodarstva prilikom planiranja izgradnje energetskih i industrijskih postrojenja, a u sukladnosti s direktivama IPCC-a. Saznali smo i da se poseban naglasak kroz upravu za održivi razvoj stavlja na predlaganje aktivnosti u energetici upravo u smjeru energetske neovisnosti kroz suradnju s drugim ministarstvima. Ostaje jedino za vidjeti koliko će dobro sve skupa funkcionirati.

Više...
 
Vlada RH je na 153. sjednici objavila dokument 'Strateške odrednice za razvoj zelenog gospodarstva - ZELENI RAZVOJ HRVATSKE' E-mail
Autor Edo Jerkić   
Utorak, 04 Listopad 2011 13:43

29. rujna na svojoj 153. sjednici Vlada je objavila dokument s naslovom "Strateške odrednice za razvoj zelenog gospodarstva - ZELENI RAZVOJ HRVATSKE" kojim se želi dati poticaj proizvodnji i investicijskom ciklusu utemeljenom na programima i zahtjevima zaštite okoliša, a sve u skladu s svjetskim trendovima prelaska na održivo gospodarstvo uz posebno posvećivanje pažnje zaštiti okoliša, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Dokument je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Više...
 
Novi list: još jedan tendenciozan i neistinama te paušalnim procjenama prožet članak o vjetroelektranama E-mail
Autor Edo Jerkić   
Četvrtak, 14 Travanj 2011 08:56

Jučer, 13.04. je u riječkom Novom listu objavljen članak s naslovom "Vjetroelektrane skupe i (ne)isplative" u kojemu je iznesena zapanjujuća količina neistinitih informacija o vjetroelektranama i razvoju projekata istih. Nažalost, i ovoga puta glavnu riječ u ovakvom i sličnim člancima imaju ekoaktivisti koji pri tome ne biraju sredstva i neargumentirano iznose neistine protiv jednog od čistijih i jeftinijih načina proizvodnje električne energije, pri tome ne nudeći rješenja i ne poznavajući materiju o kojoj pričaju. Ostaje žalostan dojam da se takve stvari pišu samo zbog čitanosti i samopromocije, a za posljedice neistina niti itko odgovara, niti je ikoga briga.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 » > Kraj >>

Stranica 1 od 2

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?