Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroagregati gube puno manje energije od elektrana na fosilna goriva E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 11 Srpanj 2012 20:14

Protivnici energije vjetra koji tvrde da proizvodnja električne energije iz vjetra nije efikasna bi trebali dobro pogledati nove grafičke prikaze na Guardianovom blogu koji koriste podatke vlade Velike Britanije.

Pod nazivom „Up in smoke: how energy efficient is electricity produced in the UK?“ izvještaj pokazuje da toplinski izvori električne energije – plin, ugljen, nuklearna energija, biomasa, nafta i drugi – gube ogromne količine energije kroz otpadnu toplinu, posebno u usporedbi sa obnovljivim izvorima energije koji imaju praktički 0% otpadne energije.

Plin ima najveći udio u proizvodnji električne energije Velike Britanije sa udjelom od 48%, odnosno 372 TWh, pri čemu se čak 54% gubi u obliku otpadne topline. Ugljen ima i veći udio od 66%, a nafta još veći sa 77%. Nuklearna energija na otpadnu toplinu gubi pak 65% energije.

Te brojke su ogromne u usporedbi sa električnom energijom iz obnovljivih izvora energije koji na otpadnu toplinu gube manje od 1%, a proizvode tek 4% potreba za električnom energijom Velike Britanije (14 TWh). Dakle, kada se gleda ovaj faktor obnovljivi izvori energije su puno bolji od elektrana na fosilna goriva.

Protivnici energije vjetra dodatno argumentiraju faktor opterećenja vjetroelektrana, no tu se radi o količini energije koju elektrana u stvarnosti proizvodi u odnosu na svoju teoretsku maksimalnu proizvodnju u svakom trenutku. Nijedna elektrana nema taj faktor ni blizu 100%.

Vjetroelektrane ne rade pri brzinama vjetra manjim od 4 m/s i većim od 25 m/s, te tokom održavanja. Konvencionalne elektrane isto ne rade stalno – one također imaju period kada ne rade tokom održavanja ili kvarova. Ipak, za sada je taj faktor kod vjetroelektrana oko 30% za one na kopnu i 40% za priobalne što je manje od elektrana na fosilna goriva, koje su u prosjeku na malo iznad 50% (ali često znaju biti i ispod 50%). Ipak - energija vjetra tehnološki napreduje svake godine, te bi se u ne tako dalekoj budućnosti mogla izjednačiti sa elektranama na fosilna goriva i u tom pogledu.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     velika britanija      elektrana      vjetroelektrane      efikasnost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?