Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Proizvodnja kopnenih vjetroelektrana u Velikoj Britaniji skočila za 51% E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 05 Srpanj 2012 20:10

Proizvodnja električne energije iz kopnenih vjetroelektrana u Velikoj Britaniji je u prvom kvartalu 2012. skočila za 51% što je rezultat velike količine novoinstalirane snage vjetroelektrana.

To je objavio Odjel za energiju i klimatske promjene (DECC) Velike Britanije. Tokom prva tri mjeseca vjetroelektrane na kopnu su proizvele 3,6 TWh električne energije što je veliki porast u odnosu na 2,4 TWh u prošlom kvartalu – apsolutni rekord u porastu proizvodnje iz bilo koje tehnologije. Ovaj porast je rezultat rasta ukupne snage obnovljivih izvora energije za 36% tokom zadnjih godinu dana.

Veliki rast je također bio prisutan u proizvodnji iz hidroelektrana zbog jake kišne sezone pri čemu je porast bio 43%, te u prioblanim vjetroelektranama koje su skočile za 50%. Biomasa je isto skočila za 21% zbog prenamjene Tilbury B termoelektrane na ugljen na biomasu o čemu smo pisali na ovim stranicama.

Obnovljivi izvori energije su kupno gledano sudjelovalo sa 3,8% u energetskom miksu, a sama Velika Britanija planira imati 15% iz OIE do 2020. Ukupna potrošnja primarne energije je pala za 2,3%, udio plina je bio 27%, što je najmanji udio u zadnjih 14 godina, a nuklearna energija je imala udio od 17%.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     vjetroelektrane      priobalne      kopnene      električna energija      velika britanija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?