Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Promjer rotora od ključne je važnosti za dizajnere vjetroagregata E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 04 Srpanj 2012 22:36

Trenutni dizajn vjetroagregata kreće se oko snage od 6 do 7 MW, uz stalno značajno povećanje promjera rotora radi bolje iskoristivosti takvih vjetroagregata.

Razvoj vjetroagregata namjenjenih za iskorištavanje energije vjetra na moru sve više se ubrzava, a kako bi tržište ostalo konkurentno potrebni su sve veći vjetroagregati. Pri upotrebi velikih vjeroagregata za istu proizvodnju potrebno ih je manje, čime je moguće smanjiti kapitalne i operativne troškove. No, uz manji broj vjetroagregata površina pokrivanja rotora će najvjerojatnije biti manja, pa je to moguće kompenzirati opremanjem vjetroagregata većim promjerima rotora, izjavio je Anders Bach Andersen iz Vestasa za časopis Wind Directions.

Vjetroagregati europskih proizvođača

Temeljem pomnog balansiranja između potrebe za dužim lopaticama, tehničkog rizika i vremena potrebnog za prilagodbu novog dizajna tržištu, kompanija Vestas odabrala je upotrebljavati rotor promjera 164 metara.

Francuska kompanija Alstom također je, za svoje vjetroagregata snage 6 MW, odlučila ispitati moguće promjere rotora u potrazi za veličinom koja će zadovoljiti kriterije smanjenih rizika i novih tehnologija. U dogovoru sa kompanijom LM Windpower odlučili su da je promjer 150 metara razumna veličina za slijedeću generaciju vjetroagregata.

Vodeća kompanija priobalnih vjetragregata, Simenes, upotrebljava rotore promjera 120 i 154 metara, te trenutno nema namjeru povećavati taj promjer.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     promjer rotora      dužina lopatica      europski proizvođači      offshore      Siemens      Vestas
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?