Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Europska komisija trebala bi poticati prostorno planiranje mora E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 24 Lipanj 2012 20:14

Europska komisija trebala bi poticati zemlje članice Europske Unije na izradu prostornog plana mora, kao i na zajedničku suradnju oko planiranja sve veće upotrebe istoga, stoji u najnovijem izvješću Seanergy 2020, sufinanciranom od strane programa Europske komisije – Intelligent Energy Europe.

Pomorsko prostorno planiranjeIzvješće je izdano prije nekoliko dana na Tjednu održive energije Europske unije u Brusselsu, a pokazuje kako zemlje članice uglavnom nemaju prostorni plan korištenja mora. Zemlje koje već koriste morsko dobro, uglavnom za iskorištavanje energije vjetra na moru, od takvog prostornog planiranja mogle bi imati velike koristi, a Europska komisija mogla bi pomoći prilikom izrada prostornih planova kroz direktive i smjernice, navodi se u izvješću.

Nužno je djelovati već sada jer bi prostorni plan jamčio mogućnost korištenja mora za postavljanje vjetroagregata, te bi industriji dao više hrabrosti za daljnje investicije. Europska unija trebala bi izraditi prijedloge direktiva i smjernice koje bi pomogle državama članicama u izradi prostornog plana u suradnji sa drugim državama članicama, smatra Dorina Iuga, viša voditeljica projekata u EWEA-i.

Područje Dogger Bank, koje se nalazi u Sjevernom moru, dijele četiri zemlje članice koja ga koriste u višenamijenske svrhe – od ribarenja i postavljanja vjetroagregata do projekata zaštite okoliša – što je dobar primjer koordinacije prostornog planiranja od ključnog značaja, jer se time smanjuju konflikti između različitih korisnika istih voda.

Izvješće Seanergy 2020 moguće je u cijelosti pročitati ovdje.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     EU      offshore      prostorno planiranje      Seanergy 2020      Sjeverno more
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?