Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Svjetske vlade moraju djelovati u Riu za održivu energetsku budućnost E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 14 Lipanj 2012 20:31

Idući tjedan se u Riu De Janeiru održava sastanak na vrhu +20 gospodarski najvećih zemalja svijeta, te se počeo vršiti pritisak (ponajviše promoviranjem Svjetskog dana vjetra koji se obilježava sutra 15.6.) na te zemlje da udvostruče svoj udio OIE do 2030.

Što se tiče same energije vjetra, danas je ima u više od 75 zemalja, pri čemu 21 ima više od 1.000 MW. U svijetu ima više od 250 GW vjetroelektrana što je 30 puta više nego prije samo 15 godina kad je potpisan Kyoto protokol.

Uz pravu potporu energije vjetra bi trebalo biti duplo više do 2015., te ponovno još duplo do kraja ovog desetljeća što bi onda trebalo biti dovoljno za pokrivanje 9-12% svjetskih potreba za električnom energijom. Time bi se godišnje uštedilo ispuštanje 1,5 milijardu tona CO2, te bi se postigla veća energetska sigurnost i stabilnost cijena u mnogim zemljama; ipak, da bi se to ostvarilo vlade moraju djelovati.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon provodi inicijativu "Održiva energija za sve" kojom se želi udvostručiti energetsku efikasnost i udio OIE do 2030., te omogućiti pristup energiji svima. Prema IEA-u u 2012. će se za poticanje fosilnih goriva potrošiti 630 milijardi dolara, te kad bi se samo dio tih novaca slio prema obnovljivim izvorima otvorili bi se milijuni poslova, te bi se poboljšala kvaliteta zraka.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     rio      sastanak na vrhu      energija vjetra      vjetroelektrnae
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?