Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nova studija u Velikoj Britaniji pokazala da će vjetar biti jeftiniji od fosilnih goriva do 2016. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 13 Lipanj 2012 18:57

Grantham Research Institute je objavio studiju o klimatskim promjenama u kojoj navodi da će cijena električne energije iz kopnenih vjetroelektrana biti ista kao i za fosilna goriva do 2016.

Prema toj studiji glavna prednost kopnene energije vjetra naspram drugih obnovljivih tehnologija je ta što je najjeftinija vrsta tako proizvedene energije u Velikoj Britaniji, te se navodi da će postati u potpunosti kompetitivna sa starijim konvencionalnim izvorima do 2016. godine.

Studija također navodi da je varijabilnost proizvodnje iz vjetra precijenjena, te da ne predstavlja veliki izazov, kako se to pokušava prikazati, te da postoje načini da se to kompenzira korištenjem pametnih mreža, dodatnih mreža i drugih metoda. Dodatni dokaz da isto ne predstavlja toliki problem je činjenica da Danska četvrtinu električne energije dobija iz vjetra, a Španjolska i Portugal oko 16%.

Prema izvještaju glavni problem kopnenih vjetroelektrana je vizualni utjecaj koji može imati utjecaja na lokalno stanovništvo, te da se to treba rješavati preko nekakvog oblika kompenzacije koja je adekvatna za svaki pojedini slučaj.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     fosilna goriva      kopnene      vjetroelektrane      energija      vjetar
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?