Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Još jedna studija koja pokazuje da vjetroagregati nisu štetni po ljudsko zdravlje E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 24 Svibanj 2012 18:08

Nova studija, objavljena od strane njemačke agencije Bavarian Environment Agency, pokazuje da vjetroagregati ne proizvode infrazvukove na razini koja bi bila štetna po ljudsko zdravlje, čime podržava dosadašnje studije sa sličnim zaključkom.

Utjecaj na ljudsko zdravljeVjetroagregati proizvode infrazvuk koji je daleko ispod onoga što čuje i percipira ljudsko uho, te stoga ne mogu uzrokovati nikakvu štetu po ljudsko zdravlje, zaključuje studija naziva „Vjetroagregati: da li infrazvuk utječe na ljudsko zdravlje?“ Provedena ispitivanja pokazuju da infrazvuk i zvukovi niskih frekvencija koje stvaraju vjetroagregati su daleko ispod razine kod koje se pojavljuju smetnje po ljudsko zdravlje, tvrdi Angeliki Koulouri, istraživač u EWEA-i.

Druga studija, objavljena od strane američkog i kanadskog Udruženja za energiju vjetra (AWEA i CWEA) 2009. godine, pokazuje da ne postoje dokazi da akustički i sub-akustički zvukovi koje emitiraju vjetroagregati imaju ikakvog utjecaja na zdravlje. Štoviše, studija pokazuje da su vibracije na tlu koje stvaraju vjetroagregati preslabe da bi ih ljudi osjetili.

Studija koja podupire ove dvije je ona zatražena od vlasti Novog Zelanda – Energy Efficiency and Conservation Authority – 2004. godine, a koja pokazuje da su infrazvukovi koje proizvode vjetroagregati nečujni, čak i kod malih udaljenosti od vjetroagregata. Infrazvukovi, odnosno zvukovi niskih frekvencija, koje proizvode postojeći vjetroagregati ne uzrokuju nikakve štete za ljude koji žive u blizini vjetroelektrana, zaključuje spomenuta studija.

Uz to, vjetroagregati ne emitiraju nikakve toksične ili kancerogene kemikalije koje se inače povezuju sa izgaranjem fosilnih goriva. Prošle je godine američka grupacija Physicians for Social Responsibility izdala izvješće o utjecaju ugljena na ljudsko zdravlje. Izgaranje ugljena ispušta ugljik dioksid, živu, sitne čestice, dušikov oksid, sumpor dioksid i desetke drugih substanci koje su štetne po ljudsko zdravlje.

Nusprodukti koji nastaju izgaranjem ugljena štete dišnom sustavu, mogu potaknuti kardiovaskularne probleme i utjecati na živčani sustav, pokazuje izvješće u kojem stoji i da bi ljudi, koji nemaju direktnog susreta s izgaranjem ugljena, mogli imati nekih problema zbog utjecaja ugljena na globalno zatopljenje.

 

Izvor: http://blog.ewea.org/

Tags:     ljudsko zdravlje      EWEA      AWEA      CWEA      infrazvukovi      niske frekvencije      vibracije vjetroagregata
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?