Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Projekt za bržu i jeftiniju integraciju energije vjetra E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 27 Travanj 2012 13:02

Inovativan demonstracijski projekt jugoistočne Engleske nudi nekoliko novih koncepata koji bi mogli spajanje vjetroagregata s elektroenergetskom mrežom učiniti jednostavnijim, bržim i jeftinijim.

Projekt „Flexible Plug and Play“ vrijedan je 15 milijuna dolara, a djelomično ga financira Ured za plin i elektroenergetska tržišta Ujedinjenog Kraljevstva (Office of Gas and Electricity Markets (Ofgem)). Projekt vodi UK Power Networks, a energija se distribuira u 8 milijuna kućanstava i poslovnih objekata u Londonu, istočnoj i jugoistočnoj Engleskoj.

Da bi ostvarili ciljeve do 2020. godine Ujedinjeno Kraljevstvo treba dodatne vjetroelektrane, koje developeri trenutno ne mogu izgraditi zbog prevelikog rizika i vrlo visoke cijene koja je rezultat skupog spajanja na elektroenergetsku mrežu i dugog vremenskog perioda potrebnog za spajanje.

U ovakvoj situaciji, spajanje na mrežu developere košta 8 milijuna dolara, tvrdi Cristiano Marantes, direktor projekta. Razlog takvoj cijeni je zagušenost elektroenergetske mreže Ujedinjenog Kraljevstva, pa bi spajanje nekoliko vjetroelektrana na relativno malom području rezultiralo nizom problema, kao što je ograničenje napona ili promjena smjera toka snage.

Istovremeno, poboljšanje i jačanje elektroenergetske mreže također bi bilo vrlo skupo. Tradicionalan pristup rezultirao bi većim troškovima spajanja na mrežu, većom nesigurnošću i ne bi pokazao ni malo bolje rezultate, smatra Marantes.

Rješenje ovom problemu je testirati “pametna” rješenja umjesto tradicionalnog pristupa unaprijeđenja mreže. Marantes procijenjuje da nova vjetroelektrana, koristeći tradicionalni pristup, zahtjeva oko 13 km vodova, dok je prema novoj shemi “plug and play” dovoljno oko 500 m.

Ukratko, novi sustav koristi dinamički vod i aktivno upravljanje mrežom kako bi postojeći vodovi mogli raditi punim kapacitetom bez opasnosti i uz minimiziranje potrebe za novim vodovima.  Marantes naglašava kako projekt nudi inovantna rješenja na još nekoliko područja:

  • aktivni pretvarači faze (Alstom)
  • aktivno upravljanje mrežom
  • aktivno upravljanje snagom
  • kontroliranje proizvodnje vjetroelektrana prema potrebama mreže
  • IP komunikacijska mreža (Silver Spring Networks uz Cable&Wireless) – mreža za rad s razinom prijenosa koja će biti odvojena od buduće mreže za prijenos “pametno” mjerenih informacija.

 

Sustav komunikacije neće služiti samo za nadzor vodova, nego će i slati signale vjetroagregatima o potrebnoj snazi ovisno o uvjetima u mreži. Silver Spring Networks pruža IPv6 infrastrukturu koja se temelji na radio frekvenciji mreže, software i usluge, a Cable&Wireless pruža sigurnu, novu, generaciju mreže i upravljanje uslugama.

U sklopu projekta se razvija i alat za modeliranje pomoću kojeg će biti moguće ustvrditi kada je bolje ekonomski bolje koristiti metodu “plug and play”, a kada je bolje unaprijediti mrežu.

 

Izvor: http://www.smartgridnews.com/

Tags:     pametna mreža      smartgrid      UK      2020      Flexible plug and play
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?