Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

EDF osvojio većinu tendera za priobalne vjetroelektrane u Francuskoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 10 Travanj 2012 17:29

Konzorcij predvođen EDF Energies Nouvelles-om (EDF EN) je izašao kao pobjednik priobalnih tendera u Francuskoj, i to osvajanjem triju od četiri projekata koje je Francuska vlada ponudila preko svog Ministarstva industrije.

GDF Suez je ostao bez ičega, iako je dao ponudu za sva četiri projekta, te je time glavni gubitnik ove runde projekata. Inače u kuloarima se pričalo da će EDF EN osvojiti sva četiri tendera po preporuci energetskog regulatora Francuske CRE-a.

Ipak na kraju je vlada projekt Saint-Brieuc snage 500 MW dala Iberdroli koja je, iako skuplja od EDF-a dobila priliku kao druga grupacija kako bi se smanjili rizici i pojačale industrijske prednosti. Od jednog projekta (Le Treport) je vlada odustala zbog prevelike cijene. Očekuje se da će godišnja cijena računa za električnu energiju u Francuskoj zbog ovih projekata biti veća za 1,1 milijardu eura.

EDF EN je osvojio projekte Fecamp, Courseulles-sur-Mer i Saint-Nazaire čija je ukupna snaga 1.428 MW, a za projekte će se koristiti Alstomovi novi priobalni vjetroagregati snage 6 MW. Ti vjetroagregati će biti proizvedeni u četiri tvornice a otvorit će se oko 7.500 direktnih i indirektnih poslova. Iberdrola će pak za svoj 500 MW projekt koristiti Arevine vjetroagregate i to 5 MW koji će isto biti proizvedeni u Francuskoj i to u tvornicama u Le Havreu.

Očekuje se da projekti neće ući u pogon prije 2017., a ponuđači sada imaju 18 mjeseci da pripreme detaljne studije o isplativosti s uključenim aspektima utjecaja na okoliš i tehničkih mogućnosti.

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     priobalne vjetroelektrane      alstom      areva      francuska      edf      iberdrola
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?