Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroelektrana bez manipulativnih površina E-mail
Autor Edo Jerkić   
Četvrtak, 01 Ožujak 2012 13:58

U mitovima o vjetroelektranama na ovim stranicama kao odgovor na mit o tome da vjetroelektrane zauzimaju veliki dio zemljišta između ostaloga stoji i sljedeće: "Manipulativna površina za postavljanje vjetroagregata zauzima svega 1500 - 2000 m2". Također se navodi i da: "Površina koju prosječni vjetroagregat sam po sebi zauzima je izuzetno mala - cca. 30m2". Uobičajeno je naime prilikom gradnje vjetroelektrane izgraditi pristupne puteve i manipulativne površine koje služe za dopremanje opreme i montažu svakog vjetroagregata, ali i za postavljanje transformatora za podizanje naponske razine koju proizvodi vjetroagregat, na onu koja se koristi za transport energije unutar vjetroelektrane. A što ako tih površina nema?

Takve površine, koliko god male bile, zapravo čine najveći dio površine zemlje koji jedna prosječna vjetroelektrana zauzima. Također, te površine su lako vidljive čak i na satelitskim snimcima jer se obično nalaze u netaknutom krajoliku.

U Austriji je 2005. godine izgrađena vjetroelektrana bez manipulativnih površina i sa transformatorima ugrađenim u stupove vjetroagregata. Kako to izgleda u stvarnosti, prikazuje sljedeća slika:

Vjetroagregati na toj lokaciji izgledaju doslovno kao da su niknuli iz zemlje. Potreba za zauzetošću površine tako instaliranih vjetroagregata se dodatno smanjuje barem 50 puta!, te ne iznosi više od manje garsonjere.

Vjetroelektrana o kojoj se u ovom slučaju radi je vjetroelektrana Steinriegel u Austrijskoj pokrajini Steiermark. Ukupna snaga joj je 13 MW, a sastoji se od 10 vjetroagregata Bonus B62/1300 pojedinačne snage 1,3 MW. Operator vjetroelektrane je Ecowind GmbH, a godišnja proizvodnja se procjenjuje na 32 GWh.

Sa vizualnog i aspekta odvijanja drugih aktivnosti na području vjetroelektrane, ovo rješenje je svakako prednost u odnosu na klasična rješenja s manipulativnim površinama, ali se očito rijetko primjenjuje.

Slike postavljanja i izgradnje ove vjetroelektrane, koja je izgrađena za svega 9 tjedana možete vidjeti u nastavku:

Tags:     Steinriegel      vjetroelektrane      manipulativne površine
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?