Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Budućnost Njemačke E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 21 Veljača 2012 23:15

Njemačka je pod povećalom otkada što je prošle godine donijela odluku o gašenju svih svojih nuklearnih reaktora do 2020. godine. S obzirom da čak 23% električne energije koju Njemačka troši proizvode upravo nuklearne elektrane, mnogi se pitaju kako će se takva količina nadoknaditi, no već sada je jasno da će tu rupu popuniti značajnijim korištenjem obnovljivih izvora energije.

Budućnost energije vjetraIstraživanja koje je provelo njemačko Udruženje za energiju vjetra (BWE), pokazuje kako bi iskorištavanje energije vjetra na kopnu, ukoliko svaka regija izdvoji samo 2% zemljišta, moglo imati dodatni potencijal od 198 GW. Ta količina proizvodila bi 390 TWh godišnje, što je oko 65% ukupne njemačke potražnje za električnom energijom. Usporedbe radi, u 2009. godini nuklearne elektrane proizvele su 134 TWh.

Na ljeto 2011. godine njemački je parlament donio novu odluku obvezujući se da do 2020. godine 35% električne energije bude proizvedeno iz obnovljivih izvora energije, a da do 2050. godine taj iznos bude 80%, u čemu bi energija vjetra trebala imati najveći udio. Uz takvu odluku donešeni su i novi poticaji koji su na snagu stupili 1. siječnja ove godine, a oni iznose 8,93 centa/kWh u trajanju od najmanje 5 godina za energiju vjetra na kopnu, te 15 centi/kWh u trajanju od najmanje 12 godina za energiju vjetra na moru.

Uz Dansku i Španjolsku, Njemačka je jedna od prvih zemalja koja je započela sa iskorištavanjem energije vjetra, a Sjeverno i Baltičko more, te odličan potencijal vjetra, otvaraju velike mogućnosti za daljnje iskorištavanje ovog izvora energije. Trenutno Njemačka ima 27.981 MW inastaliranih vjetroelektrana, što je nešto više od 30 % ukupnih kapaciteta u Europskoj uniji. Očekuje se da će 2020. godine taj udio, zbog velikog rasta u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji i Poljskoj, pasti na 15%, no Njemačka bi svejedno trebala biti vodeća zemlja. BWE očekuje da će do 2020. godine biti instalirano 55.000 MW, od čega bi 10.000 MW trebalo biti na moru.

Kratkoročno gledano, nakon što ugasi nuklearne reaktore, Njemačka bi se mogla suočiti sa poteškoćama u ostvarivanju ciljeva, no dugoročno Njemačka bi mogla biti jedna od najčišćih zemalja, politički osigurana kroz akt pod nazivom Renewable Sources Act 2012.

 

Izvor: http://www.ewea.org

Tags:     Njemačka      ciljevi 2020      2050      BWE      EWEA
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?