Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemački sektor vjetra zabilježio rast u 2011. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 31 Siječanj 2012 17:08

Nakon razočaravajuće 2010., Njemačka je tokom prošle godine instalirala više od 2 GW vjetroelektrana.

Prema podacima DEWI-ja (Njemački institut za energiju vjetra), BWE-a (Njemačka asocijacija za vjetar) i VDMA (asocijacija inženjera strojarstva) relativno velika količina novo instaliranih vjetroelektrana na jugu Njemačke je pomogla da se prošle godine instalira novih 2.007 MW vjetroelektrana ukupno. Do sada je skoro sva instalirana snaga u Njemačkoj bila na sjeveru. Ovakav razvoj situacije je vrlo pozitivan za elektro energetsku mrežu Njemačke pošto je do sada postojao problem transporta većine električne energije skroz sa sjevera zemlje na jug. Jug Njemačke je bio do nedavno problematičan zbog opiranja politike u tim pokrajinama razvoju vjetroelektrana.

Vodeća pokrajina je i prošle godine bila donja Saska koja je nadodala 431 MW novih vjetroelektrana čime ta pokrajina sada ima više od 7 GW.  Što se tiče proizvođača vjetroagregata, Enercon još uvijek ima najveći udjel od 60% tržišta, a drugi je Vestas kojem je prodaja skočila za 20%, dok je na trećem mjestu RePower. Zamjetan je i porast zamjene starih vjetroagregata sa novima, te je prošle godine 170 starih vjetroagregata čija je snaga bila 123 MW zamijenjeno sa 95 novih vjetroagregata koji imaju 238 MW snage.

Priobalni sektor vjetra je još uvijek u začecima, te je prošle godine dodano 108 MW, i to preko projekta Baltic 1 o kojem smo već pisali na ovim stranicama. Ipak, budućnost ovog sektora izgleda svjetlo jer bi do kraja ove godine u izgradnji trebalo biti 10 priobalnih vjetroelektrana ukupne snage 2.000 MW.

Izvor: www.renewablesinternational.at

Tags:     vjetroelektrana      njemačka      vjetroagregat      dewi      bwe      saska      enercon      vestas
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?