Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Zelena energija u Mongoliji E-mail
Autor Nives Jerkić   
Utorak, 07 Rujan 2010 00:00

Mongolija bi željela postati dijelom internacionalne revolucije zelene energije, putem iskorištavanja i izvoza energije vjetra Kini. Ova zemlja objavila je svoj veliki interes da razvoj vjetro, solarne i drugih obnovljivih izvora energije subvencionira od strane brojnih nacionalnih rudarskih projekata.

Mongolski premijer Sukhbaatar Batbold je na posebnom povjerljivom sastanku u pustinji Gobi govorio o planovima masivnih investicija u obnovljive izvore energije te izvozu energije vjetra Kini u vrijednosti 40 milijuna tona ugljena.

Iako je Mongolija zemlja bogata rudama i svojim izvozom ugljena potpomaže Kini da zadovolji svoju potražnju za energijom, itekako je svjesna da korištenje ugljena ima negativne posljedice na okolinu.

Također, negativne posljedice na okolinu usljed korištenja ugljena mogle bi prouzročiti dodatne financijske probleme zbog saniranja zagađenja. Stoga, iako je Mongolija bogata ugljenom, pitanje je vremena kada će elektrane na ugljen početi plaćati penale.

Ministri u vladi su također raspravljali kako se u Mongoliji već osjeća utjecaj globalnih klimatskih promjena pa se suočava sa širenjem pustinje, smanjenjem površina šuma i ograničenim izvorima vode.

Elke Zander iz EWEA-e koja je nedavno posjetila Mongoliju, bila je više nego zadivljena odnosom lokalnog stanovništva i njihovom brigom prema prirodi. Uz nekolicinu malih vjetragregata, vidjela je i mnogo solarnih ploča odmah uz tradicionalne Mongolske šatore.

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     Mongolija      zelena energija      vjetroelektrane      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?