Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Siemens predstavio novi vjetroagregat snage 6 MW E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 06 Prosinac 2011 23:00

Na konferenciji pod nazivom European Offshore Wind Energy Conference, održanoj u Nizozemskoj, Siemens je predstavio novi vjetroagregat namjenjen iskorištavanju energije vjetra na moru. SWT-6.0 je dizajniran za najzahtjevnije lokacije, a odlikuje ga izravni pogon s 50% manje dijelova od sličnih vjetroagregata s reduktorom.

SWT-6.0 ima rotor promjera 120, odnosno 154 metara, a njegova ukupna težina iznosi oko 350 tona, što ga čini najlakšim vjetroagregatom u toj kategoriji.

Jedinstvena kombinacija male težine i robusnosti uvelike smanjuje troškove infrastrukture, postavljanja i održavanja, te istovremeno produljuje vijek rada i povećava isplativost. Osim toga, vjetroagregati SWT-6.0 omogućavaju brže postavljanje sustava na moru, što dodatno smanjuje energetske troškove. Električni sustav, koji uključuje srednjonaponski sustav i potpuni pretvarač, se nalazi unutar kučišta, čime se ispitivanje na kopnu prije puštanja u rad može obaviti brže i sigurnije.

SWT-6.0

Vjetroagregat SWT-6.0-154 ima lopatice dužine 75 metara, trenutno najduže lopatice u kategoriji vjetroagregata snage 6 MW. Riječ je o novim Siemens-ovim lopaticama B75 Quantum koje karakterizira jedinstveni aerodinamički profil koji omogućava visoku učinkovitost pri širokom rasponu brzina.

Vjetroagregat SWT-6.0-120 ima lopatice dužine 58 metara (B58), koje su primjenjivane i kod najprodavanijih kopnenih vjetroagregata na svijetu SWT-3.6-120. Ovaj model omogućava upotrebu tehnologije izravnog pogona  u područjima gdje zračni promet i ograničenja visine obično ne dopuštaju postavljanje vjetroagregata kategorije 6 MW.

Prvi prototip ovog vjetroagregata postavljen je u svibnju 2011. godine u Danskoj, a kompanija trenutno vrši ispitivanja pogona. Henrik Stiesdal, glavni direktor za tehnologiju u Siemens-u, izjavio je kako su do sada provedena ispitivanja potvrdila izračune. Uz ispitivanje samog prototipa, svaka pojedina komponenta dodatno se ispituje kroz simulacije ubrzanog vijeka trajanja od 25 godina.

Predserija od 50 vjetroagregata biti će u 2012. i 2013. godini postavljena na lokacijama u Danskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, a očekuje se da će ovaj vjetroagregat postati novi standatd za vjetroagregate namjenjene iskorištavanju vjetra na moru.

 

Izvor: http://www.siemens.com

Tags:     EWEA OFFSHORE 2011      Siemens      offshore
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?