Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Potencijal iskorištavanja energije vjetra na moru E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 01 Prosinac 2011 16:29

U posljednjem broju EWEA-inog izdanja Wind Directions, Maxime Verhagen, danski ministar ekonomskih odnosa, objasnio je zašto je danska vlada obustavila ulaganja u iskorištavanje energije vjetra na moru. Istaknuo je i obvezu Danske u ostvarivanju ciljeva za obnovljive izvore energije do 2020. godine.

Verhagen smatra kako energija vjetra u priobalju ima veliki potencijal kada je rječ o danskom gospodarstvu, te za primjer ističe mnogobrojne nizozemske kompanije s izvanrednim postignućima u dizajniranju, izgradnji i održavanju vjetroagregata na moru. No, upozorava kako je, prema njegovom mišljenju, iskorištavanje energije vjetra na moru vrlo nekonkurentna opcija, a da bi ostvarila ciljeve do 2020. godine Danska će stimulirati najučinkovitiji energetski miks.

Trenutno se suočavamo sa najtežom financijskom krizom u povijesti, koja rezultira smanjenjima proračuna u mnogim područjima. Upravo iz tog razloga danska vlada, koja se obvezala na ispunjenje ciljeva za 2020. godinu, će pokušati doseći te ciljeve uz što manji trošak, izjavio je Verhagen. U bliskoj budućnosti iskorištavanje energije vjetra na moru ostaje vrlo skupa opcija, te je vlada spremna investirati u inovacije koje bi smanjile cijenu proizvodnje energije iz energije vjetra u priobalju, no troškovi se moraju značajno smanjiti kako bi velike investicije bile podržane, zaključuje Verhagen.

Uz trenutnu politiku danske vlade 14% ciljeva se najvjerojatnije neće ostvariti, te će biti potrebno uvoziti taj dio električne energije iz obnovljivih izvora energije. Cijena iz uvoza mogla bi biti jednaka trenutnoj cijeni električne energije iz energije vjetra u priobalju, no neće biti otvorena nova radna mjesta niti će biti ikakvih poreznih beneficija. Ciljevi će se revidirati 2014. godine, te bi nakon toga energija vjetra iz priobalja i mogla biti uključena u daljnje planove razvoja.

Trenutno se radi sve što je moguće s obzirom na postojeće financijsko stanje, te će se, ovisno o cijeni obnovljivih izvora energije, 2014. godine ispunjavati dodatna ulaganja ukoliko budu potrebna. Ukoliko do ispunjenja ciljeva bude falio velik broj instaliranih megavata, u obzir će se uzimati i cijenovno skuplje opcije, zaključuje Verhagen.

 

Izvor: http://blog.ewea.org/

Tags:     offshore      Danska      ciljevi      2020. godina      EU
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?