Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

17 EU država planira priobalne vjetroelektrane E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 29 Studeni 2011 15:23

U Europi se trenutačno planira više od 141 GW priobalnih vjetroelektrana, u različitim fazama razvoja i to: izgrađene, u gradnji, planirane ili imaju dozvole.

Ta količina vjetroelektrana bi proizvodila dovoljno električne energije za 130 milijuna kućanstava, s tim da bi ih bilo 35 puta više nego sada (trenutačno je instalirano manje od 4 GW). One bi pokrile 13,1% Europskih potreba za električnom energijom.

Europska asocijacija za energiju vjetra (EWEA) je danas objavila svoj zadnji izvještaj kojim analizira postojeće projekte priobalnog vjetra u 17 članica Europske Unije, uglavnom na sjeverozapadu Europe. Trenutačno se gradi 5,6 GW priobalnih vjetroelektrana u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Belgiji.

Očekuje se da će do 2020. godine energija vjetra u EU otvoriti 169.000 poslova, te da bi do 2030. ta brojka trebala skočiti na 300.000. Europske kompanije su trenutačno predvodnici ovog sektora, pošto se više od 99% priobalnih vjetroelektrana nalazi u Europi.

Područja za rast sektora priobalnog vjetra uključuju vjetroagregate i dijelove vjetroagregata kao i temelje, električnu infrastrukturu koja uključuje visokonaponske podmorske kablove, luke i brodove.

Ipak izvještaj upozorava da bi za ispunjavanje potencijala vjetra trebalo osigurati financiranja od investitora koja uključuju financiranje i gradnje priobalnih električnih mreža u Sjevernom i Baltičkom moru, koja bi omogućila transport velike količine električne energije.

U samoj industriji postoji rizik manjka podzemnih kablova i mogućnost nedostatka kvalificiranih radnika za gradnju i polaganje istih.

Na slici ispod može se vidjeti tablica koja pokazuje trenutačnu instaliranu snagu vjetroelektrana, koliko se gradi, koliko je odobreno i koliko se planira, te ukupnu snagu projekata i veličinu koncesijskih zona vlada ili budućih tender zona  u MW. Po tim planovima najviše vjetroelektrana planiraju Velika Britanija i Njemačka.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     priobalne vjetroelektrane      električna energija      ewea      velika britanija      njemačka      europska unija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?