Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

EU studija: nedostatak rijetkih metala usporava zelenu energiju E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 21 Studeni 2011 21:52

Mogući nedostatak metala za koje postoji velika potražnja, a kojima kao isporučitelj dominira Kina mogu ugroziti europske ciljeve za promet bez ugljičnog-dioksida i održivi razvoj, pokazala je nova studija Europske Komisije.

Studija Joint Research Centra kaže da bi smanjenje isporuka metala tokom iduća dva desetljeća moglo ugroziti proizvodnju solarnih, nuklearnih i tehnologija na vjetar kao i električna vozila i sustave hvatanja ugljičnog-dioksida.

Ovo istraživanje bi jako moglo utjecati na Europske planove za ekonomiju bez CO2 do 2050., a koja se temelji na razvoju obnovljivih izvora energije. Te ambicije ovise o dostupnosti neodimija, disprozija, indija, telurija i galijuma, metala koji su u potražnji na svijetu.

Komisija je identificirala mnoge rijetke metale (njih 14) koji bi mogli biti u nestašici. Europa ovisi o uvozu za skoro sve te rijetke metale, ali iako njih ima puno, i geografski su dobro rasprostranjeni po cijeloj Zemlji, te se do njih teško dolazi - i unatoč njihovoj važnosti, Kina kontrolira skoro 90% tržišta.

To bi moglo utjecati na mnoge industrije, te bi utjecaj na alternativnu energiju zbog njenog planiranog rasta mogao biti ogroman. Solarna tehnologija će trebati pola potreba telurija i 25% svjetskih potreba indija, dok će energija vjetra trebati 4% potreba za neodimijem i disprozijem. Iako ti postotci nisu veliki za energiju vjetra, problem je što se više od 90% potreba za tim metalima proizvodi u Kini u kojoj potražnja za tim elementima jako raste, a imaju i ograničenja u izvozu.

Izvještaj kaže da bi političari trebali razmisliti o otvaranju europskih rudnika gdje ima rijetkih metala, a i da bi trebalo reciklirati i mijenjati metale sa češćim materijalima.

Grupe za okoliš kao što su Friends of the Earth Europe su nedavno pozvale Europsku vladu da pojačaju recikliranje kako bi smanjili trošenje prirodnih resursa.

Izvor: www.euractiv.com

Tags:     eu      zelena energija      vjetroelektrane      ugljični-dioksid      kina      rijetki metali
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?