Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Mjerni stupovi od 140 metara za lokaciju buduće VE Jerischke E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 31 Listopad 2011 19:19

U Brandenburgu u Njemačkoj je za mjerenje vjetra na šumovitom području Švedska kompanija Telecon postavila mjerne stupove koji su visoki čak 140 metara.

Projekt buduće vjetroelektrane Jerischke razvija kompanija Ostwind zajedno sa Vestasom koji će za projekt isporučiti 27 svojih 3 MW vjetroagregata na stupovima visine 140 metara. Razlog tako visokim stupovima je što se lokacija nalazi u šumi, te je potrebno doći dovoljno iznad razine vrha šume radi iskorištavanja dobrog vjetropotencijala.

Kako do sada nije dovoljno istraženo ponašanje vjetra iznad razine šuma, Ostwind je zajedno s Vestasom odlučio na lokaciji napraviti provjeru mjerenja korištenjem mjernog stupa visine 140 metara. Za postavljanje tako visokog čeličnog rešetkastog stupa koji je postavljen tokom proljeća ove godine, bio je potreban i helikopter da postavi najviše sekcije, a sam stup je sa sedam čeličnih užeta usidren u razini zemlje. Samo postavljanje takvog stupa je prilično komplicirano.

Cilj mjerne kampanje je ne samo odrediti brzinu vjetra na određenim visinama, nego odrediti i turbulenciju iznad razine šume. Iz tog razloga mjerni stup ima anemometre i vjetrulje, te mjeri temperaturu i tlak zraka na šest različitih visina – 60m, 80m, 100m, 120m, 138m i 140m. Postavljena je i kamera na stupu kojom će se pratiti moguće zaleđivanje instrumenata. Sva oprema se napaja preko solarnih panela. Mjerenja će trajati dvije godine.

Ostwind je za ovaj projekt izabrao Vestas od samog početka iz dva razloga: prvi je što će Vestasov 3 MW vjetroagregat dati maksimalnu moguću proizvodnju električne energije, a drugi je taj što Vestas ima tvornicu u regiji u kojoj se baš ti vjetroagregati proizvode.

Pomoću ovog projekta pokušat će se odrediti općeniti uvijeti vjetra iznad šuma, zbog povećane važnosti lokacija u šumovitim područjima, a koja se sada mogu iskoristiti zbog napretka tehnologije. Planira se gradnja i drugih mjernih stupova iste visine na toj i drugim lokacijama.

Izvor: Vestas win[d]

Tags:     mjerni stupovi      vjetroelektrana      njemačka      jerischle      vestas      ostwind      telecon      vjetar      anemometar      vjetrulja
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?