Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Christian Kjaer: „Kineska konkurentnost daje poticaj izazovima u industriji energijom vjetra“ E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 07 Rujan 2011 17:04

Prošlog je tjedna u Financial Timesu objavljen članak u kojem se istražuje moguća prijetnja koju kineska tehnologija energije vjetra predstavlja za europsku industriju energijom vjetra. U članku se ističe kako su kineski proizvođači trenutno među deset vodećih proizvođača na svijetu, te da Kina trenutno instalira nove vjetroagregate vrlo velikom brzinom, jedan vjetroagregat svakih sat vremena. Veliki proboj na svjetsko tržište ne doživljava samo Kina, već i Južna Koreja, Japan i drugi.

Iako članak naglašava izazov Kine prema europskom vodstvu, važno je imati na umu kako je konkurencija, koja će dodatno poboljšati troškovnu konkurentnost između energije vjetra i ugljena, te nuklearne energije, dobra stvar.

U pismu upućenom u Financial Times, objavljenom 5. rujna, Kjaer je također izjavio kako kinesko tržište energijom vjetra predstavlja mogućnost za europsku industriju energijom vjetra, kao i za europske proizvođače dijelova, konzultante, istraživačke institute i developere. U 2010. godini europski proizvođači vjetroagregata imali su 88% udjela u europskom tržištu, 32% udjela u američkom tržištu i 8% udjela u kineskom tržištu.

Osim toga, zbog troškova transporta i logističkih problema, vrlo je mala vjerojatnost da će se proizvodnja vjetroagregata koji se koriste u Europi preseliti u Kinu, posebice sada kada Europa ima snažno tržište za energiju vjetra i stabilne političke okvire koji podržavaju razvoj obnovljivih energija.

Međutim, nedostatak europskih političkih okvira izvan trenutnih ciljeva do 2020. godine mogao bi izazvati pukotine u trenutnom europskom vodstvu. Ukoliko želimo da Europa ostane vodeća, potrebno je postaviti obvezujuće ciljeve obnovljivih izvora energije do 2030. godine. Zbog dugih investicijskih ciklusa u elektroenergetskom sektoru ciljeve je potrebno postaviti do kraja 2014. godine, u mandatu trenutne Europske komisije i Parlamenta, smatra Kjaer.

Uz ispravnu politiku EU može jamčiti europskoj industriji da je konkurentnost dugoročna, te se je na taj način moguće poboljšati pozicije europskih kompanija na svjetskom tržištu energijom vjetra.

 

Izvor: http://blog.ewea.org

Tags:     Christian Kjaer      EWEA      Kina      Europa      konkurentnost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?