Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Razvoj otpornije i lakše lopatice vjetroagregata E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 02 Rujan 2011 17:10

Napori koji se ulažu u izgradnju većih vjetroagregata koji bi omogućili pridobivanje više energije iz vjetra obično su otežani zbog same težine lopatica vjetroagregata. Znanstvenici sa sveučilišta Case Western Reserve University napravili su prototip lopatice koja je značajno lakša i osam puta otpornija i izdržljivija od onih koje se trenutno koriste.

Marcio Loos, znanstvenik na odjelu za makromolekularne znanosti i inženjerstvo, u suradnji sa sveučilišnim kolegama i istraživačima iz Bayer MaterialScience i Molded Fiber Glass Co., uspoređuje svojstva novih materijala sa postojećim standardima u proizvodnji lopatica vjetroagregata.

Loos je izradio prvu poliuretansku lopaticu ojačanu sa ugljikovim nanocijevima. Želio je biti siguran da odabrani omjer ostvaruje najbolje rezultate na preliminarnim testiranjima i da se može oblikovati u odgovarajući dizajn.

Koristeći malu komercijalnu lopaticu kao predložak, uspio je proizvesti lopaticu veličine oko 73 centimetara koja je značajno lakša i otpornija u odnosu na lopatice koje se trenutno koriste.

Ideja cijelog ovog projekta je nastala u potrebi za razvojem otpornijih i lakših materijala koji bi omogućili proizvodnju lopatica za veće rotore, izjavio je Loos. To je cilj industrije.

Kako bi postigli očekivanu ekspanziju tržišta energije vjetra vjetroagregati trebaju bolje iskorištavati energiju vjetra. No, proizvodnja sve većih lopatica nije rješenje.

Što su lopatice teže to je potrebno više vjetra za rad rotora, što znači da je „ulovljena“ energija manja. Što se više lopatice izvijaju na vjetru, to više gube optimalan oblik i samim time stvara se manje energije. Lakše i kruće lopatice omogućavaju maksimalnu iskoristivost energije i proizvodnju.

Rezultati mehaničkog ispitivanja poliuretana ojačanog ugljikovim nanocijevima pokazuju kako ovaj materijal nadmašuje trenutno korištene materijale, izjavio je Ica Manas-Zloczower, profesorica makromolekularnih znanosti i inženjeringa. Loos vrši sva ispitivanja u laboratoriju profesorice Manas-Zloczower, a ona i profesor kemijskog inženjerstva, Donald L Feke, nadziru cijeli projekt.

Kod usporedbe sa drugim materijalima za ojačavanje, znanstvenici su otkrili da su ugljikove nanocijevi po jedinici volumena lakše od ugljikovih vlakana i aluminija, te da imaju više od 5 puta veću vlačnu čvrstoću od ugljikovih vlakana i više od 60 puta veću vlačnu čvrstoću od aluminija.

Ispitivanje zamora materijala pokazalo je da ojačani poliuretan traje oko 8 puta duže od epoksidne smole ojačane stakloplastikom. Novi materijal bio je i 8 puta izdržljiviji kod ispitivanja lomova.

Performanse svakog ispitivanja bile su još bolje kod usporedbe sa vinil esterom ojačanim stakloplastikom, još jednom kombinacijom materijala koja se koristi pri izradi lopatica.

Loos i ostatak tima nastavaljaju ispitivanja za optimalne uvjete za stabilnu disperziju nanocijevi, najbolji distribuciju unutar poliuretana, te metode po kojima bi se to ostvarilo.

Funkcionalan prototip lopatica koje su korištene na vjetroagregatu snage 400 W biti će sačuvan u laboratoriju, te će se korititi kako bi se u slijedećoj generaciji lopatica naglasio značajan potencijal poliuretanskih sustava ojačanih ugljikovim nanocijevima, zaključila je Manas-Zloczower.

Istraživanje je financirano od strane američkog Odjela za energiju (DOE) i Bayer MaterialScience.

 

Izvor: http://www.sciencedaily.com

Tags:     razvoj lopatica      S.A.D.      razvoj materijala
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?