Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Engleski i Njemački stručnjaci moraju surađivati da se ispune planovi priobalnih vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 01 Rujan 2011 18:33

Velika Britanija i Njemačka sada imaju zajednički cilj, ubrzati razvoj i korištenje priobalne energije vjetra kako bi pomogli svojim zemljama da postignu energetsku sigurnost i EU ciljeve za obnovljive izvore energije.

Nedavni Obnovljivi ciljevi Velike Britanije su postavili cilj od 18 GW priobalnog vjetra do 2020., dok je Njemačka kancelarka Angela Merkel postavila cilj građenja 25 GW priobalnih vjetroelektrana tokom idućih 20 godina, a s ciljem smanjenja ovisnosti o nuklearnoj energiji.

Time su te dvije zemlje odlučile izgraditi oko 40 GW novih priobalnih vjetroelektrana tokom idućih 20 godina, što je ekvivalentno 8.000 vjetroagregata. To neće biti lagan zadatak, te bi Njemačka i Velika Britanija trebali ući u partnerstvo koje bi omogućilo brži i jeftiniji razvoj.

Jedan od najboljih načina smanjenja troškova prema analizi Carbon Trusta  je inovacija. Prilike za to u priobalnoj energiji vjetra ima mnogo, od isporuke do puštanja u rad vjetraogregata koji bi trebali biti i do 290 kilometara udaljeni od obale.

Jedno od kritičnih mjesta za inovaciju je projektiranje temelja vjetroagregata. Počinje gradnja priobalnih vjetroagregata koji će ići i na dubine od 60 metara. Uobičajeni način gradnje temelja više neće biti dovoljan, te će se morati primijeniti novi principi. Optimiranje će isto biti bitno jer će u budućnosti neke vjetroelektrane imati i do 2.500 vjetroagregata dok najveće današnje imaju oko 300. Buduće generacije vjetroagregata će biti i na mjestima gdje je klima puno surovija te se i tu mora poraditi na sigurnosti.

Velika Britanija je sada najveće tržište priobalnih vjetroagregata na svijetu, dok Njemačka ima mnogo inženjerskih znanja, te bi jedna industrijska suradnja omogućila najbolje iskorištavanje potencijala u obje države.

Izvor: www.sciencebusiness.net

Tags:     engleska      njemačka      vjetroelektrane      priobalne vjetroelektrane      energija vjetra      stručnjaci
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?