Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Mađarska gubi milijune eura u investicijama u energiju vjetra E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 13 Srpanj 2011 21:46

Europska i Mađarska udruga za energiju vjetra (EWEA i MSZET) zaključile su, na radionici održanoj u Budimpešti, da neambiciozni mađarski ciljevi, kašnjenje u spajanju na elektroenergetsku mrežu i nedostatak jasnoće zakonske regulative uzrokuju propuštanje izgradnje novih vjetroelektrana, a samim time i propuštanje investicija vrijednih 42 milijuna eura koje su trebale biti ostvarene do 2010. godine.

Trenutačna situacija očito je u suprotnosti s vladinim namjerama promoviranja obnovljivih izvora energije kao ključnog područja razvoja mađarske ekonomije. To predstavlja još veći problem s obzirom da je cilj Europske unije 80-95% čisti, bez emisija, energetski sektor do 2050. godine, a snažno pozitivno mišljenje javnosti opravdava veliki razvoj sektora energije vjetra.

Prema Nacionalnom akcijskom planu za obnovljive izvore energije (NREAP), Mađarska je do kraja 2010. godine trebala imati 330 MW vjetroelektrana u pogonu, no imala je samo 295 MW. EWEA je procijenila da kapacitet koji nedostaje predstavlja investicije vrijedne 42 milijuna eura. Iako se od tada kapacitet povećao, zabrinjavajuća situacija mogla bi se nastaviti i na 2011. godinu. Kako stoji u akcijskom planu, cilj Mađarske je imati 750 MW kapaciteta energije vjetra do 2020. godine.

Kada je riječ o ciljevima za električnu energiju iz obnovljivih izvora energije, Mađarska je posljednja među članicama EU-27. Ukoliko okolnosti budu pogodne MSZET smatra da bi Mađarska mogla doseći 2.020 MW.

Prihvaćajući takve neambiciozne ciljeve za 2020. godinu Mađarska bi mogla propustiti investicije za sektor energije vjetra u vrijednosti 450 milijuna eura, te značajan rast radnih mjesta kroz slijedećih devet godina.

Uz to, vlada unosi značajan stupanj nesigurnosti raspravama o smanjenju cijene otkupa električne energije koju imaju proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora energije, te odgađanjem natječaja za dodatnih 410 MW kapaciteta koji bi bio priključen na elektroenergetsku mrežu, iako je mreža u potpunosti spremna za dodavanje novih kapaciteta.

Nedostatak ambicija, nesigurnost zakonodavstva i kašnjenje čine investitore znatno opreznijima, pojasnio je Pierre Tardieu, regulatorni savjetnik u EWEA.

Mađarski sektor energije vjetra trenutno se suočava sa mogućim zastojem u 2011. godini, uz vrlo malo očekivanih instaliranja novih vjetroelektrana.

Ukoliko Mađarska želi učvrstiti svoj obečavajući početak, i povećati korištenje energije vjetra, vlasti moraju pružiti investitorima više tržišta. Ukoliko postoji odgovarajuća poticajna tarifa, i pravovremeni poziv za podnošenje ponuda, kapital će sam pritjecati pod uvjetom da se smanji birokracija i pruži odgovarajuća regulatorna stabilnost. Najniža poticajna tarifa iznosi 31 HUF/kWh, izjavio je na radionici m. Fucsko, direktor Mađarskog centra za ekonomiju okoliša.

 

Izvor: http://www.ewea.org

Tags:     EWEA      Mađarska      ciljevi      investicije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?