Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Američka industrija vjetra nastavlja rast unatoč sporom gospodarstvu i nepredvidivoj politici E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 13 Travanj 2011 19:36

Američka industrija vjetra ostvarila je porast za 15% u 2010. godini i činila je 26% novo instalirane snage za proizvodnju električne energije u S.A.D.-u. Sa 5.116 MW dodanih prošle godine, S.A.D. sada ima ukupno 40.181 MW, što je dovoljno za opskrbu 10 milijuna kućanstava električnom energijom.

Denise Bode, glavna izvršna direktorica Američkog udruženja energije vjetra (AWEA), izjavila je kako američka industrija vjetra ostvaruje rast unatoč konkurenciji energetskih sektora koji imaju trajnu državnu subvenciju. Nadodala je i da industrija vjetra konstantno napreduje, što potvrđuje činjenica da od 2007. godine 35% svih novih elektrana čine vjetroelektrane, što je dvostruko više nego što su ugljen i nuklearna energija ostvarili zajedno.


Izvor: http://www.awea.org

Statistike AWEA-inog Godišnjeg izvješća tržišta vjetroelektrana za S.A.D., koje su objavljene nedavno u suradnji sa AWEA Wind Power Finance i Investment Workshop, pokazuju da energija vjetra nastavlja biti važan dio državnog energetskog sektora, s nižim troškovima konkurentna drugim izvorima energije, te je nakon prirodnog plina drugi po veličini čimbenik razvoja tržišta.

Elizabeth Salerno, direktorica Data and Analysis i glavna ekonomistica u AWEA, kaže da su stvari vrlo jednostavne: vjetar je pristupačan; jeftiniji je nego ikada do sada, i konkurentan je drugim izvorima energije zahvaljujući poboljšanju agregata izrađenima za bolje performanse bez povećanja cijena.

Uz samu pristupačnost energije vjetra, investicijski porezni kreditni program 1603 doprinijeo je razvoju novih projekata u 2010. godini. Osim započetih izgradnji, u 2010. godini započela je i nova proizvodnja. Razvio se određeni ciklus - proizvođači su nastavili odgovarati potražnji i stvorili su tržište u S.A.D.-u. Industrija je dobila 14 novih proizvodnih objekata, kao što je bilo predviđeno 2009. godine.


Izvor: http://www.awea.org

Nastavak interesa i investicija od strane proizvođača pokazuje da Amerika nastavlja biti globalni centar za razvoj vjetra, danas i u budućnosti, izjavila je Bode, te je nadodala da sa novim investicijama energija vjetra u sektoru proizvodnje pruža 20.000 radnih mjesta u 42 države.

Američko tržište energijom vjetra ušlo je u 2011. godinu sa 5.600 MW u izgradnji, što je više nego dvostruko od izgradnje na početku 2010. godine. Proširenje poreznog kredita 1603 u prosincu 2010. godine je omogućilo nastavak rasta energije vjetra.

Međutim, S.A.D. se i dalje oslanja na nekoliko konvencionalnih izvora energije, te mora dodatno proširiti raznolikost energetskog portfelja, izjavila je Bode, te je nadodala da je Amerika i dalje na putu ostvarenja cilja proizvodnje od 20% električne energije iz energije vjetra do 2030. godine, kao što je predstavljeno od strane Odjela za energiju tijekom Bushove administracije.

 

Izvor: http://www.awea.org

Tags:     AWEA      S.A.D.      godišnje izvješće
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?