Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Riso smješta sustave pametnih senzora u priobalne vjetroagregate E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 18 Siječanj 2010 10:26

Sustavi pametnih senzora omogućiti će operatorima priobalnih vjetroelektrana da provjere „zdravlje“ vjetroagregata dok sam operator sjedi na kopnu, kaže Danski Riso DTU.

Daljinski monitoring priobalnih vjetroagregata je postao moguć uklapanjem senzora u lopatice vjetroagregata kako bi se otkrile promjene i oštećenja u ranoj fazi prije pucanja lopatice. Time se vrijeme između inspekcija povećava, pa se samim time i troškovi smanjuju. Također se povećava sigurnost pogona jer je moguće daljinski provjeriti oštećenja na vjetroagregatima odmah nakon nevremena.

Riso DTU pomaže razviti sustav senzora za vjetroagregate. Koriste se modeli koji opisuju reakciju kompozitnih materijala na različite uvjete opterećenja.

Ideja je razviti model kojim bi se pratile sve male promjene u lopatici vjetroagregata kako bi se procijenio ukupni utjecaj. Tako bi se moglo predvidjeti kada treba popraviti lopaticu vjetroagregata.

Ovaj alat omogućuje razvoj novih vrsta lopatica vjetroagregata uz predviđanje kako će se razviti pojedina oštećenja. Senzori također daju priliku da se razvije prognostika koja će izračunati ostatak životnog vijeka vjetroagregata na temelju sadašnjih uvjeta.

Prednost Riso DTU-a prema njihovim znanstvenicima Malcolmu McGuganu i Kaj Borumu je da u njihovom eksperimentalnom postrojenju mogu testirati lopatice na sve uvjete, od mikroskopskih oštećenja lopatice do velikih testova lopatica na velikom broju primjeraka. Njihov cilj je da novi senzori budu dio prijenosa podataka koji se već šalju sa vjetroagregata prema IEC standardima. Adaptacijom integriranih senzora za te standarde napravljena je dobra baza za monitoring ključnih komponenti vjetroagregata, uključujući lopatice.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?