Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Energija vjetra na moru mogla bi pomoći zelenoj energiji Škotske E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 23 Prosinac 2010 16:11

Škotska nastavlja promovirati svoj odlučan stav o iskorištavanju energije vjetra kao načinu povećanja energetske sigurnosti, zelene ekonomije i smanjenja klimatskih promjena.

Posljednji napredak dogodio se prošlog tjedna kada se premijer Alex Salmond sastao u Aberdeenu sa više od 30 vodećih čelnika energetske industrije na skupu na temu suradnje industrije nafte i plina i sektora obnovljivih izvora enerije kako bi Škotska unaprijedila prelazak na ekonomiju smanjenja emisije CO2.

Salmond je izjavio kako Škotska već sada ima deset puta više energije iz obnovljih izvora po stanovniku od Engleske, te da kada je riječ o energiji vjetra na moru imaju još više potencijala. S obzirom na planirane investicije u vrijednosti 118 milijardi eura u Velikoj Britaniji tokom slijedećih 10 godina energija vjetra na moru pruža Škotskoj veliku mogućnost ekonomskog napretka. Škotska ima utemeljenu reputaciju na području iskorištavanja nafte i plina, a sada je i ključna lokacija za ulaganje u zelenu energiju, nadodao je Salmond.

Prema izvješću skupa, samo energija vjetra na moru mogla bi otvoriti 48.000 novih radnih mjesta u Škotskoj do 2020. godine i pridonijeti 8,4 milijarde eura u slijedećem desetljeću.

Salmond je i naglasio kako je Mitsubishi Power Systems najavio svoje namjere ulaganja 118 milijuna eura u razvoj tehnologije energije vjetra u Škotskoj i otvaranje novih radnih mjesta što bi moglo rezultirati otvaranjem tvornice vjetroagregata.

Cilj ovog skupa bio je spojiti industriju nafte i plina i sektor obnovljivih izvora energije kako bi se osigurao napredak Škotske u iskorištavanju energije na moru, te budućnost smanjene emisije CO2. To bi trebalo dati Škotskoj veliku prednost kada je riječ o investicijama u brzo rastućoj industriji zelene energije.

Adrian Gillespie, direktor u odjelu energije pri Scottish Enerprise, izjavio je da je Škotska dosegla važnu točku u razvoju industrije vjetra na moru, te bi za manje od pet godina trebali vidjeti izgradnju neke od najambicioznijih vjetroelektrana u škotskim vodama.

Niall Stuart, izvršni direktor Stottish Renewables, rekao je kako obnovljivi izvori na moru predstavljaju veliku priliku industriji odrasloj na sektoru nafte i plina. Zajednička suradnja ove dvije industrije raste, mnoge kompanije koje se bave proizvodnjom nafte i plina usmjeravaju svoj fokus i na iskorištavanje obnovljivih izvora energije.

 

Izvor: blog.ewea.org

Tags:     Škotska      summit      suradnja industrija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?