Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Koliko velika može biti vjetroelektrana u vlasništvu građana? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 12 Svibanj 2015 12:41

Nedavno je u Njemačkoj, na granici sa Danskom, dovršena vjetroelektrana snage preko 80 MW koju su dovršili građani obližnjeg sela.

Krajem prošlog mjeseca 360 Njemačkih građana dovršilo je 82,3 MW vjetroelektranu koja se sastoji od 24 vjetroagregata. Projekt uključuje i transformatorsku stanicu, koju je također u potpunosti financirana od strane građana.

Cijeli projekt je koštao 127 milijuna eura, čime je to postala jedna od najvećih vjetroelektrana u vlasništvu građana u regiji. Sami građani su skupili 25,4 milijuna eura što je iskorišteno kao equity za projekt koji je iznosio otprilike 20%. Prosječno je svaki građanin uložio po 70.000 eura što je puno, ali je dohvatljivo za stanovnike Njemačkih sela. Dodatno ukoliko bi se za takve projekte organizirala kampanja na regionalnoj razini, vjerojatno bi se uspjelo prikupiti i više novaca.

Ovaj projekt je još jedan pokazatelj Europskoj komisiji da projekti u vlasništvu građana mogu biti veći nego što se misli. Brisel poziva na tranziciju OIE sektora u aukcije pri čemu bi se za građane ostavila mogućnost ulaganja u male projekte sa do šest vjetroagregata, te takvi ne bi morali prolaziti kroz proces aukcija.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     njemačka      vjetroelektrana      građani      vlasnici      vjetroagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?