Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Priobalne vjetroelektrane su već sada jeftinije od plinskih elektrana i nuklearki E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 16 Travanj 2015 11:01

Energetski konzultant Mike Parr je nedavno napravio analizu korištenjem javno dostupnih podataka za priobalnu energiju vjetra u Danskoj koja je pokazala da je ova tehnologija već sada financijski isplativa i da joj u principu ne trebaju poticaji od Velike Britanije.

Analiza je koristila podatke o mjesečnoj proizvodnji svih vjetroagregata (priobalnih i kopnenih) u Danskoj kao i satne podatke ukupne proizvodnje priobalnih vjetroelektrana. S obzirom na relativno lako korištenje tih podataka, oni su dali Parru priliku da napravi dubinsku financijsku analizu postojećih i budućih projekata vjetroelektrana u Danskoj, kao i za projekte u Njemačkom dijelu Sjevernog mora.

Zaključci studije su pokazali zanimljive informacije o evoluciji torškova za priobalne vjetroelektrane. One se već sada čine jefitnije od plinskih turbina sa kombiniranim krugom (CCGT), iako se to ne reflektira na poticajima koje dobijaju operateri.

Podaci iz priobalne vjetroelektrane Anholt su pak pokazali da je ona otprilike 40% jefitnija od predložene nuklearne elektrane Hinkley, dok će predložena priobalna vjetroelektrana Horns 3 imati električnu energiju 58% jeftiniju od te iste nuklearne elektrane.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     energetski konzultant      mike parr      danska      velika britanija      priobalne vjetroelektrane      troškovi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?