Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Obnovljivi izvori energije u Novom Zelandu E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 13 Travanj 2015 15:18

U 2012. godini obnovljivi izvori energije su činili 72% ukupne proizvodnje električne energije u Novom Zelandu, a ostalih 28% su pokrivali fosilni izvori električne energije.

Izvještaj od Svjetske udruge za energiju vjetra (WWEA) pod nazivom Međunarodna energija vjetra 2014/2015 pokazuje situaciju na tržištu Novog Zelanda te popis planiranih projekata.

Novi Zeland ima veliki udio obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije zbog vrlo dobrih hidroloških uvjeta zadnjih godina te sve veće proizvodnje električne energije iz geotermalnih izvora i vjetroelektrana. Zbog toga se sve više smanjuje udio proizvodnje električne energije iz ugljena i plina. U budućnosti se očekuje daljnji rast ta dva sektora koji bi dodatno trebali smanjiti udio fosilnih goriva u proizvodnji električne energije.

Postotno gledano, hidroelektrane su tako 2012. godine pokrile 52,7% potreba za električnom energijom, termoelektrane na plin su pokrile 19,7% potreba, geotermalne 13,7%, termoelektrane na ugljen 7,8%, vjetroelektrane 4,7%, a ostale 0,97%.

Sam Novi Zeland ima otvoreno tržište električne energije za proizvodnju i opskrbu pri čemu vjetroelektrane na tržištu rade bez ikakvog oblika poticaja. Pet tvrtki manje više drži veliku većinu proizvodnih postrojenja, ali i dominiraju tržištem opskrbe. Postoji i regulator tržišta koji ima ulogu promoviranja konkurencije, sigurne opskrbe i efikasnog rada tržišta za dugoročni boljitak potrošača.

Novi Zeland je na kraju 2012. godine imao 16 vjetroelektrana u pogonu koje su imale instaliranu snagu od 623 MW, te su pokrivale otprilike 4,7% potreba za električnom energijom u toj državi. Tokom zadnjeg desetljeća taj je sektor rastao čak 30% godišnje, a prvi vjetroagregat je u pogon ušao 1993. te je imao snagu od 225 kW. Prva vjetroelektrana Hau Nui je otvorena 1997. godni sa snagom od 8,65 MW. Najveća vjetroelektrana je pak Tararua koja ima ukupnu snagu od 161 MW, a izgrađena je u tri faze.

Sami vjetroagregati se uglavnom uvoze, ali postoji i jedan domaći proizvođač WIndflow Technology Ltd. koji proizvodi vjetroagregate snage 500 kW, i koji ih trenutačno ima 98 u pogonu. Oni uspješno i izvoze pojedine vjetroagregate na tržište Velike Britanije. Sam Novi Zeland inače ima izuzetno veliku količinu vjetra, te prosječni vjetroagregati imaju faktor iskorištenja od 40%.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     novi zeland      električna energija      obnovljivi izvori energije      vjetroelektrane      hidroelektrane      geotermalne
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?