Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroelektrane su bile najveći izvor nove proizvedene električne energije u 2014. u SAD-u E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 19 Ožujak 2015 11:34

Prema podacima Odjela za energiju Sjedinjenih Američkih Država vjetroelektrane su u toj državi ostvarile najveći rast u proizvedenoj električnoj energiji prošle godine u odnosu na druge izvore električne energije.

Vjetroelektrane su proizvele 4,4% sve električne energije tokom prošle godine u SAD-u, te su ostale peti najveći izvor električne energije u toj državi. Iowa je predvodila državu sa 28,5% električne energije iz vjetroelektrana, iduća je bila Južna Dakota sa 25,3%, a treći je bio Kansas sa 21,7%. Energija vjetra je proizvela više od 15% električne energije u ukupno sedam saveznih država, više od 10% u devet saveznih država, te više od 5% u ukupno 19 saveznih država.

Svi obnovljivi izvori energije uključujući hidroelektrane su pokrili više od 13% potreba za električnom energijom u SAD-u, pri čemu su vjetroelektrane dale više od trećinu ukupnog iznosa. Rast vjetroelektrana je ponajviše bio potaknut sve manjim troškovima i tehnološkim napretkom. U zadnjih pet godina je trošak vjetroelektrana prepolovljen.


Slika 1: Proizvedena električna energija po izvoru

Tokom prošle godine su vjetroelektrane proizvele 167.840 GWh električne energije što je dovoljno za pokriti potrebe za 16,7 milijuna kućanstava ili sva rezidencijalna kućanstva u Iowi, Kansasu, Minnesoti, Nebraski, Sjevernoj i Južnoj Dakoti, Koloradu, Idahu, Illinoisu i Montani. Sa prošlogodišnjim instalacijama se očekuje da će ta brojka ove godine doći do 18 milijuna kućanstava.

Texas je ušao u top 10 država što se tiče udjela vjetroelektrana u ukupnoj proizvedenoj električnoj energiji. Prošle godine je taj udio bio 10,6%, a sam Texas ima najveću instaliranu snagu kao i najviše proizvedene električne energije iz vjetroelektrana. Texas, Iowa, Kalifornija i Oklahoma su pak proizvele dovoljno električne energije iz vjetroelektrana da pokriju potrebe za više od milijun kućanstava. SAD trenutačno u gradnji ima više od 13.000 MW projekata kroz 22 savezne države tako da će ove brojke u budućnosti biti još bolje. Broj vjetroelektrana se utrostručio od 2008., a očekuje se da bi se mogao udvostručiti u odnosu na danas do 2020. godine, te postati vodeći izvor električne energije u SAD-u do 2050. Sa sve većim udjelom u elektroenergetskom miksu, tehnologija vjetroagregata je dovoljno napredvoala da moderni modeli imaju jednaku pouzdanost kao i konvencionalni generatori. U SAD-u trenutačno ima više od 500 postrojenja povezanih sa industrijom vjetroelektrana sa 50.000 zaposlenih. Vjetroelektrane godišnje isplaćuju 180 milijuna dolara godišnje vlasnicima zemalja za korištenje zemlje, a više od 98% vjetroagregata je na privatnom zemljištu.

Izvor: www.windpowerengineering.com

Tags:     vjetroelektrana      sjedinjene američke države      izvor      električna energija      texas      iowa      kansas
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?