Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Zašto developeri sve više vole Afriku? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 04 Ožujak 2015 23:39

Tokom zadnjih par mjeseci su potpisani ugovor za veći  broj velikih novih projekata vjetroelektrana u Africi, uz nekoliko dovršenih projekata čime izgleda počinje doba vjetroelektrana u Africi.

Osam država u Africi ima iznimni potencijal vjetra među zemljama u razvoju. Najveći potencijal ima Somalija a slijede ju Sudan, Libija, Mauritanija, Egipat, Madagaskar i Kenija. Samo podsaharska Afrika ima dovoljno veliki potencijal da nekoliko puta pokrije potrebe Afrike za električnom energijom.

U nastavku ćemo napraviti kratak pregled projekata koji se razvijaju u Africi.

Kenija

U Keniji samo četvrtina stanovnika ima električnu energiju, a Kenijska vlada želi povećati instaliranu snagu elektrana sa današnjih 1.700 MW na 5.000 MW do 2017. i to ponajviše želi postići uz pomoć vjetroelektrana.

Donedavno je instalirana snaga bila 5 MW kroz vjetroelektranu Ngong Hills, ali je u studenom dovršena njena druga faza snage 13,6 MW koja koristi Gamesine vjetroagregate, a financirana je od Španjolskog međunarodnog fonda za poslove. U gradnju je krenuo i 310 MW projekt koji će koristiti 365 Vestasovih vjetroagregata a koji bi trebao ući u pogon početkom 2017. godine. On bi trebao proizvoditi električni energije za približno 330.000 kućanstava. Projekt financiraju Afrička banka za razvoj, Standard Chartered Bank i Američki OPIC (Overseas Private Investment Corporation).  Za projekt se i gradi dalekovod u duljini od oko 450 kilometara. Osim toga se razvija i projekt vjetroelektrane Kipeto snage 100 MW, koji je osigurao financiranje, a gradnja bi mu trebala početi u prvoj polovici ove godine. Koristiti će vjetroagregate od General Electrica. Zadnji projekt je vjetroelektrana Kinangop snage 61 MW koju gradi Iberdrola, a koja će isto koristiti GE-ove vjetroagregate.

Južnoafrička Republika (JAR)

U JAR-u je u pogonu pet vjetroelektrana, a nekoliko je velikih i u gradnji. Godišnje se instalira 300 MW, a planira se 2 GW do 2020. Irski Mainstream Renewable Power je prošli mjesec objavio da je postignuo financiranje za tri projekta u JAR-u ukupne snage 360 MW,  a gradnja bi trebala početi uskoro. Dva projekta imaju snagu od 140 MW, a jedan od 80 MW.

InnoWind Pty Ltd lokalna tvrtka kćer Francuskog EDF Energies Nouvelles je krajem siječna pustila u pogon vjetroelektranu Grassridge snage 60 MW koja se sastoji od 20 Vestasovih vjetroagregata. Krajem ožujka se očekuje pogon 100 MW vjetroelektrane Sere. Dodatno je Španjolski GRI Renewables Industries krenuo u proizvodnju novih stupova za vjetroagregate u Cape Townu.

Sudan

Sudan ima dobre resurse vjetra koje ne koristi, a dolazi do čestih nestanaka struje zbog nedovoljno vode u hidroelektranama. Stoga je Sudanska vlada u dogovoru sa UNDP-om potpisala ugovor za financiranje projekta vjetroelektrane pri čemu će vlada investirati 213 milijuna dolara, a UNDP će uložiti dodatna 4 milijuna. U prvoj fazi se planira 5 MW projekt u regiji Dongola, a cilj je 100 MW vjetroelektrana do 2019.

Etiopija

Prema petogodišnjem planu vlade Etiopije kani se razviti 890 MW vjetroelektrana u tom periodu. Prošli mjesec je dovršena studija izvodljivosti za drugu fazu postojeće 120 MW vjetroelektrane Ashegoda. U listopadu je 4,5 MW od ukupno 153 MW vjetroelektrane Adama II ušlo u pogon. Financiranje za projekt je dala Export-Import Bank of China. Kinezi su izgradili i projekt Adama I snage 51 MW, a osim toga su još četiri projekta u razvoju.

Gana

U rujnu prošle godine je Irski Mainstream otkupio projekt vjetroelektrane Ayitepa snage 225 MW od Švicarskog NEK Umwelttechnika. Projekt vrijedan 525 milijuna dolara bi trebao početi proizvoditi elekričnu energiju početkom 2016. godine, te bi trebao pokriti 10% potreba za električnom energijom te države.

Limit rasta

Iako se vjetroelektrane u Africi ubrzano razvijaju, u nekim zemljama bi razvoj mogao biti ograničen zbog manjka industrije vjetra i tehničkih ograničenja na elektroenergetskim sustavima. Ipak zbog poboljšanja samih elektroprivreda odnosno njihovih mreža u Africi i sve većeg i povezanijeg sustava će se povećati količina vjetroelektrana koje se mogu instalirati bez dodatnih opterećenja za mrežu.
Dodatna prilika bi mogle biti priobalne vjetroelektrane koje imaju ogroman potencijal i to posebno u Madagakaru, Mozambiku, Tanzaniji, Angoli i JAR-u. S obzirom na veliki potencijal kopnenih vjetroelektrana njihov razvoj se ipak očekuje tek u daljnoj budućnosti.

Izvor: http://afkinsider.com

Tags:     afrika      developeri      vjetroelektrane      projekti      kenija      južnoafrička republika      sudan      etiopija      gana
 
Komentari (2)
KAKO DOSTAVLJATI ZAJEDNIČKO LIJEPO ODOBRENO UREDBOM SITE:vladimirafinancialinvestment@gmail.com
2Nedjelja, 03 Studeni 2019 15:01
Marie Alice
Pozdrav svima vama pozdrav. Zovem se Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam nedavno primio zajam od 60000 eura. Prije sam nešto tražio zajam i oni su me kasnije prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja mi je bila spremna i voljna pomoći da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Rečeno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlučio kontaktirati s njom i dala mi je priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam svoj dobar kredit dobio dobro zdravlje i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com) (WhatsApp: +16014560144)
KAKO NAMJERAVATI KREDIT
1Četvrtak, 29 Kolovoz 2019 15:24
Maria Guadalupe
Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)
Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144
za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju


LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?