Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemačka i službeno objavila udio pojedinih izvora u proizvodnji električne energije 2014. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 16 Siječanj 2015 12:12

Prema podacima je udio obnovljivih izvora energije u 2014. ponovno narastao, te je što se tiče bruto udjela u proizvedenoj električnoj energiji on iznosio 25,8% na kraju prošle godine.

Time je po prvi puta udio OIE bio veći od pojedinačnog udjela drugih izvora energije (specifično "smeđeg" ugljena koji je u Njemačkoj predvodnik). Što se tiče udjela u samoj potrošnji unutar države njihov udio je bio i veći, te je iznosio 27,3% a razlog tome je izvoz koji je i ove godine bio prilično veliki.

Kao što se i vidi na slici najveću proizvodnju električne energije od OIE izvora imaju kopnene vjetroelektrane čiji je udio 8,4% sa proizvodnjom od 51,2 milijarde kWh. Na drugom mjestu je biomasa sa udjelom od 8%, treći je fotonapon sa 5,8%, hidroelektrane su četvrte sa 3,4%, a priobalne vjetroelektrane su pete sa udjelom od 0,2%. Od devedesetih do danas se proizvodnja svih OIE mnogostruko povećala osim kod hidroelektrana čija je proizvodnja manje više ostala jednaka.


Slika 1: Udio pojedinog izvora električne energije u proizvodnji u Njemačkoj

Što se tiče proizvodnje iz termoelektrana na ugljen njihov udio je ostao manje više isti u odnosu na 2013. godine, te se tek ove godine očekuje smanjivanje njihove proizvodnje i to zbog gašenja nekih termoelektrana.

Izvor: www.unendlich-viel-energie.de

Tags:     obnovljivi izvori energije      električna energija      proizvodnja      solarne elektrane      vjetroelektrane      hidroelektrane      biomasa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?