Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Finska odobrila 40 MW demonstracijski projekt priobalne vjetroelektrane E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 28 Studeni 2014 11:39

Finska vlada je izabrala tvrtku Suomen Hyötytuull Oy za izgradnju prve priobalne vjetroelektrane u toj državi.

Finsko Ministarstvo ekonomije i zapošljavanja je obećalo da će dati darovnicu u iznosu od 20 milijuna eura kojom će se dati potpora izgradnji projekta Pori Tahkoluoto snage 40 do 44 MW u Baltičkom moru.

Prema prijedlogu se planira 10 do 11 vjetroagregata čime se implicira snaga od 4 MW po vjetroagregatu, s tim da se isporučioc istih još ne zna. Prema Suomenu bi projekt mogao ući u pogon krajem 2016. godine, a sami vjetroagregati bi bili udaljeni 0,6 do 2,5 kilometara od obale u blzini grada Pori.

Projekt bi također mogao dobiti poticaje od Finske vlade tokom perioda od 12 godina. Razvijanje demonstracijskog projekta u Finskoj je nužno da se testiraju temelji Finskog morskog dna te ledenih uvjeta koji prevladavaju u tom dijelu Baltičkog mora.

Darovnica je Suomenu uvjetovana na način da podijeli informacije sa drugim developerima o gradnji, održavanju te perfomansama projekta. Ministarstvo je objavilo da je bilo osam zainteresiranih tvrtki za izgradnju demonstracijskog projekta.

Suomen je već izgradio jedan pojedinačni vjetroagregat u Finskim vodama i to Siemensov 2,3 MW vjetraogregat koji je u radu osam kilometara od obale pokraj Porija. U pogonu je od 2010. godine.

 

Izvor: www.windpoweroffshore.com

Tags:     finska      demonstracijski projekt      suomen      priobalna vjetroelektrana      siemens
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?