Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

OIE imali najveći udio u proizvodnji električne energije u Njemačkoj u prvih devet mjeseci E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 15 Listopad 2014 16:18

Tokom prvih devet mjeseci ove godine, obnovljivi izvori energije (bez hidroelektrana) su povećali proizvodnju za 8,6 TWh ili 9% u odnosu na isti period prošle godine. S obzirom da su svi drugi izvori energije proizveli manje ovaj rast je bio dovoljan da OIE postanu vodeći izvor električne energije u Njemačkoj po prvi puta.

Prema podacima Fraunhofer ISE, obnovljivi izvori energije su proizveli ukupno 116 TWh električne energije u prvih devet mjeseci ove godine. Većina te proizvodnje dolazi iz vjetroelektrana, solarnih elektrana i različitih izvora biomase koji su proizveli 104 TWh. Njihov rast u odnosu na isti period prošle godine je iznosio 8,6 TWh. Hidroelektrane su pak imale pad proizvodnje od 6,5 TWh ili 33%, na samo 13 TWh. Slična situacija se dogodila i 2011. godine, ali je zbog toga pada ukupni rast OIE ove godine iznosio 2,1 TWh.


Slika 1: Proizvodnja električne energije po izvoru energije u Njemačkoj u prvih devet mjeseci ove godine

Ostali izvori energije su imali proizvodnju od 262 TWh, pri čemu je iz termoelektrana na lignit proizvedeno 103 TWh, iz teškog ugljena 70 TWh i iz nuklearnih elektrana 66 TWh. Prirodni plin je proizveo samo 23 TWh. Njemačka radi razliku između lignita i teškog ugljena zbog toga što se termoelektrane na lignit nalaze odmah pokraj samih rudnika.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     njemačka      proizvodnja      električna energija      obnovljivi izvori energije      hidroelektrane      vjetroelektrane      termoelektrane      solarna energija      biomasa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?