Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Cijena enegije vjetra u SAD-u pala na 25 dolara po MWh E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 25 Kolovoz 2014 15:34

Prema novoj studiji koju je izradio Lawrence Berkeley National Laboratory prosječna cijena otkupa električne energije iz vjetroelektrana u Sjedinjenim Američkim Državama je pala na samo 25 dolara po MWh tokom prošle godine.

Trošak energije vjetra je prilično pao od početka moderne ere vjetroelektrana. Na tržištu SAD-a je trošak padao zadnjih godina, osim tokom 2009/10 kada je malo narastao. Za ovu godinu se procjenjuje prosječni trošak od 1.750 dolara po kW u SAD-u.

Glavni faktori koji utječu na trošak električne energije iz vjetroelektrana su inicijalna investicija (izgradnja vjetroagregata) i potencijal vjetra na lokaciji. Od kada su troškovi instalacija počeli padati prirodno je da je trošak električne energije iz vjetroelektrana također pao. Prema izvještaju je prosječna nivelirana otkupna cijena električne energije iz vjetroelektrana pala na samo 25 dolara po MWh tokom prošle godine, čime je vjetar postao vrlo konkurentan na tržištu.

Vjetar u SAD-u sada ima skoro najnižu otkupnu cijenu, ali to nije pravi trošak energije vjetra jer je isti često još manji zbog poreznih poticaja. Dodatno je SAD instalirao mali broj vjetroelektrana tokom prošle godine i to na lokacijama sa dobrim vjetrom čime se državni prosjek još malo smanjio. Ipak, sa ili bez poticaja energija vjetra je postala jedan od najjeftinijih načina proizvodnje električne energije u SAD-u.

 

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     sjedinjene američke države      vjetroelektrane      električna energija      cijena      trošak      vjetroagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?