Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Izgrađen prvi Vertiwindov 2 MW prototip vjetroagregata sa vertikalnom osi E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 29 Srpanj 2014 23:18

Projekt Vertiwindovog vjetroagregata sa vertikalnom osi je u razvoju još od 2006. godine, s time da je već nekoliko puta bilo odgađano postavljanje prvog prototipa.

Prototip je konačno ušao u pogon u svibnju, te je u prirodnoj veličini, ali mu fale dva od tri nivoa lopatica koje će biti nadodane naknadno. Idući korak je zamjena ovog prvog prototipa sa drugim koji bi imao sva tri reda lopatica, a koji će također biti postavljen na lokaicji Fos-sur-Mer pokraj Marseillesa iduće godine.

Novi prototip sa svim lopaticama se planira za 2017. godinu na testnoj lokaciji Mistral pet kilometara od Port-St-Louisa. Nakon toga bi se trebala izgraditi pilot priobalna vjetroelektrana sa 13 vjetroagregata koja bi se postavila 23 kilometra od obale.

Areva je u svibnju uložila pet milijuna eura u projekt ovog plutajućeg vjetroagregata u koji će uložiti svoje znanje, te će potencijalno biti i proizvođač. Cilj projekta je razviti jeftiniji, stabilniji i manji vjetroagregat koji će imati i manju plutajuću platformu, te time postići bolju komercijalnu isplativost korištenja plutajućih vjetroagregata. Ukupni troškovi bi trebali biti 30% niži od trenutnih tehnologija koje su u razvoju.

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     vertiwind      prototip      francuska      vertikalna os
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?