Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Argentina nastavlja sa razvojem vlastite industrije vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 22 Srpanj 2014 13:26

Argentinski proizvođač vjetroagregata NRG Patagonia je potpisao ugovor sa Španjolskom inženjerskom tvrtkom Solute za zajednički razvoj 1,5 MW vjetroagregata za tržište Južne Amerike.

Vjetroagregat bi trebao imati generator sa varijabilnom brzinom i visinom stupa od 80 metara te će biti projektiran za lokacije sa brzinom vjetra klase II.

NRG Patagonia je već razvio i instalirao nekoliko modela svojeg NRGP 64-1,5 MW vjetroagregata klase I na nekoliko vjetroelektrana na jugu Argentine. Postoji i drugi veliki proizvođač vjetroagregata u Argentini, IMPSA, koji ima tvornice u provinciji Mendoza na zapadu Argentine i u Brazilu.

Odluka druge Argentinske tvrtke da proizvodi vjetroagregate otvara pitanje kako te tvrtke mogu uspjeti u državi koja je u krizi i gdje nema mnogo projekata vjetroelektrana, dok susjedni Brazil gura jedan od najvećih programa za vjetroelektrane na svijetu, a nema vlastitih proizvođača nego su sve tvornice u vlasništvu međunarodnih tvrtki.

Predsjednik Argentinske udruge za energiju vjetra Erico Spinadel smatra da Brazil provodi mnogo realističniju politiku razvoja energije vjetra od Argentine. Prema njemu Brazil pomaže stranim tvrtkama stvaranjem uvjeta da instaliraju vjetroelektrane u državi pri čemu se otvaraju lokalni poslovi, plaćaju porezi i poštuje zakon. U Argentini pak žele sve komponente raditi lokalno.

U Brazilu postoji nekoliko domaćih tvrtki koje sudjeluju u cijelom proizvodnom ciklusu industrije vjetra ali još uvijek nema i vjetroagregata proizvedenog u potpunosti od domaćih komponenti. S druge strane svi strani proizvođači imaju tvornice u Brazilu, te velikim dijelom koriste domaće proizvode zbog novih pravila Brazilske državne banke za razvoj.

U Argentini pak proizvođači vjetroagregata ulaze u tržište kao dio prirodnog razvoja tvrtke kao što se dogodili Impsi čiji se vlasnik Pescarmona više od 100 godina bavi metalnom industrijom, te je poznat po proizvodnji turbina za hidroelektrane i kranova za prijenos kontejnera. Argentina također ima dugu tradiciju korištenja vjetrenjača za pumpanje vode. U jednom trenutku ih je bilo čak 600.000, a sada ih još uvijek ima oko 200.000 do 300.000 uglavnom u regiji Pampas koja je prilično izolirana.

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     argentina      industrija vjetra      brazil      proizvođač      vjetroagregat      nrg patagonia      impsa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?