Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Svjetske OIE investicije skočile 33% u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prvi E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 17 Srpanj 2014 18:41

Svjetske investicije u čistu energiju su u drugom kvartalu ove godine prilično narasle uz pomoć velikih vjetroelektrana i solara, te zbog instalacije velikog broja malih krovnih solarnih fotonaponskih sustava.

Bloomberg je objavio da su investicije u drugom kvartalu skočile za 33% u odnosu na prvi kvartal, odnosno 9% u odnosu na drugi kvartal prošle godine. U apsolutnim brojkama je to 63 milijarde dolara investicija što još nije bilo dovoljno za dostići rekordnu 2011. godinu kada je investirano čak 78 milijardi dolara.

Najveći dogovor postignut u drugom kvartalu je bio za 3,8 milijardi dolara vrijednu Gemini priobalnu vjetroelektranu u Nizozemskoj koja bi trebala imati snagu od 600 MW. Radi se o najvećoj pojedinačnoj investiciji u vjetroelektrane i solar do sada. U veće investicije spadaju i 818 milijuna dolara vrijedna CSP elektrana Ashalim 1 u Izraelu i 252 MW vjetroelektrana Cemex Venitka u Meksiku vrijedna 647 milijuna dolara.

Kina je u drugom kvartalu imala najveći rast investicija, te je samo u njoj investirano 19,3 milijardi dolara što je duplo više nego u prošlom kvartalu. Europa je investirala 14 milijardi dolara što je porast od 26% u odnosu na prošli kvartal, a SAD je investirao 10,6 milijardi dolara što je porast od 34%.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     bloomberg      investicije      čista energija      obnovljivi izvori energije      drugi kvartel      gemini
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?