Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Portugalski EDP objavio da su im najjeftiniji izvor električne energije vjetroelektrane E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 28 Svibanj 2014 06:41

Sve niža cijena proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije nije vijest za sve one koji prate tržište, posebno kada takvu vijest objave grupacije kao Bloomberg New Energy Finance i drugi.

Ali vijest je kada velika EU elektroprivreda koja podjednako koristi fosilna goriva, vjetroelektrane i hidroelektrane kaže da su kopnene vjetroelektrane najjeftinija tehnologija za nove velike projekte proizvodnje električne energije.

Tu procjenu je objavio Portugalski EDP koji ima instaliranu snagu elektrana od otprilike 24 GW, pri čemu je 8,7 GW kopnenih vjetroelektrana. U nedavnoj prezentaciji EDP-ov direktor obnovljivih izvora energije Joao Manso Neto je predstavio grafički prikaz (na slici), a koji pokazuje da je nivelirani trošak električne energije iz kopnenih vjetroelektrana u Europi 20% jeftiniji od elektrana na plin i trećinu jeftiniji od elektrana na ugljen (brojka za vjetroelektrane uključuje faktor iskorištenja od 25%).


Slika 1: Nivelizirani troškovi el. energije u €/MWh

Procjenjuje se da su brojke slične i u SAD-u, a to je još jedan pokazatelj da je vjetar ne samo čisti izvor energije, nego i jeftiniji izvor energije. Prema EDP-u vjetroelektrane su jeftinije i u nadolazećim tržištima Brazila, JAR-a, Meksika i u Aziji.

Izvor: http://reneweconomy.com.au

Tags:     portugal      edp      elektroprivreda      vjetroelektrane      cijena      najjeftiniji
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?