Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

IEA objavila da se fosilna goriva moraju zamijeniti obnovljim izvorima energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 15 Svibanj 2014 06:02

Međunarodno energetsko udruženje (IEA) koje je inače prilično konzervativno tijelo je u svom dvogodišnjem izvještaju Perspektiva energetskih tehnologija objavilo da se energetski miks za opskrbu svjetskom električnom energijom mora obrnuti u nekoliko idućih desetljeća sa 68% udjela fosilnih goriva danas na bar 65% obnovljivih izvora energije do 2050. godine.

Prema njima ta akcija je potrebna sada jer svakom godinom postaje sve skuplja. Odgađanja zadnjih par godina su već povećala cijenu prelaska na 44 bilijuna dolara sa tadašnjih 36 bilijuna dolara. Iako to zvuči kao velika brojka IEA tvrdi da je to mali postotak ukupnog BDP-a tokom iduća tri desetljeća, ali to nije puno s obzirom da bi i uštede u gorivu iznosile nevjerojatnih 115 bilijuna dolara.


Slika 1: Procjena investicija za prijelaz na OIE do 2050., uz uštede dobivene nekorištenjem fosilnih goriva

IEA preporuča da su za to potrebni poticaji kao što su zajmovi, financiranje i demosntracijski projekti kako bi se smanjio rizik za investitore. To je potrebno i kako bi se smanjile klimatske promjene.

Prema njihovim procjenama za smanjenje emisija će najodgovorniji biti energetska efikasnost (33%), obnovljivi izvori energije (34%), nuklearna energija (7%) i CCS (tehnologija hvaćanja ugljika sa 17%).

Izvor: http://reneweconomy.com.au

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?