Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroelektrane ostvaruju rekordnu izgradnju u SAD-u, te je nadvladan zastoj prošle godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 14 Travanj 2014 06:00

Vjetroelektrane u SAD-u su nastavile rast u ožujku ove godine kao važan dio novog energetskog miksa te države sa rekodrnim brojem projekata u izgradnji, te milijardama dolara privatnih investicija sa rekordnom proizvodnjom u mnogim područjima.

To su rezultati studije AWEA U.S. Wind Industry Annual Market Report Year Ending 2013. Na kraju prošle godine je SAD imao 61.110 MW vjetroelektrana u pogonu kroz 46.100 vjetraogregata u 39 saveznih država i Puerto Ricu. Ukupno se radi o 905 projekata koji su proizveli više od 4% potreba za električnom energijom prošle godine što je dovoljno za pokriti potrebe 15,5 milijuna Američkih kućanstava. Godišnje se u nove projekte ulaže 15 milijardi dolara uz godišnji rast od 19,5% tokom zadnjih pet godina.

Nakon rekordne 2012. godine kada je instalirano 13.131 MW prošla godina je zbog naknadnog produživanja proizvodnog poreznog kredita (PTC-a) bila vrlo loša sa instalacijom od samo 1.087 MW, ali je godina završilo odlično sa 100 projekata u izgradnji ukupne snage 12.000 MW. Ovakav scenarij bi se mogao nastaviti zbog političke nesigurnosti na tržištu.

U zadnje tri godine je energija iz vjetroelektrana pokrila 60% novih investicija u regijama koje imaju dobre potencijale vjetra, a radi se o pacifičkom sjeverozapadu, srednjem zapadu, te čak 80% na gornjem dijelu srednjeg zapada. Tokom zadnjih pet godina su vjetroelektrane odgovorne za 31% novo instaliranih elektrana. Trenutačno se nešto događa ili se događalo povezano sa vjetroelektranama u svih 50 saveznih država. Troškovi proizvodnje energije iz vjetroelektrana su pak pali za 43% od 2008. do 2012. godine.

 

Izvor: www.awea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?