Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

GWEC predstavio svoj godišnji izvještaj za energiju vjetra 2013. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 10 Travanj 2014 17:53

Svjetsko vijeće za energiju vjetra (GWEC) je objavilo svoj Svjetski izvještaj za vjetar – godišnji pregled tržišta danas, a koji nadograđuje prošlogodišnji izvještaj, te daje pregled industrije zajedno sa tržišnim predviđanjima od 2014. do 2018. godine.

GWEC očekuje instalaciju od barem 47 GW vjetroelektrana ove godine, što bi bio veliki rast u odnosu na 2013. Tržište će predvoditi Kina, te se očekuje oporavak tržišta SAD-a i rekordne instalacije u Kanadi, Brazilu i Južnoafričkoj Republici.

Steve Sawyer, glavni tajnik GWEC-a je izjavio da se očekuje povratak tržišta na pravi put iduće godine, i da će nakon ove godine nastaviti polagan rast, te da bi se ukupna instalirana snaga trebala udvostručiti u idućih pet godina.

Ipak, GWEC upozorava da se bez jakih poticaja za čistu energiju ne može očekivati povratak na godišnji rast tržišta od 20-25% koje je bilo karakteristično za zadnja dva desetljeća. S obzirom da ne postoji obvezujuće svjetsko tržište za emisije ugljičnog-dioksida troškovna konkurentnost je glavna prednost vjetroelektrana, koje su danas konkurentne u sve većem broju zemalja zbog napretka tehnologije i pada cijena proizvodnje električne energije. Isto tako vjetroelektrane pružaju energetsku neovisnost državi u kojoj se koriste, što je vrlo važno nekim državama nakon najnovije krize u Ukrajini.

GWEC-ov godišnji izvještaj daje detaljan pregled svjetske industrije koje ima u više od 80 zemalja, pri čemu 24 imaju instaliranu snagu veću od 1.000 MW. Najzanimljivije dijelove izvještaja ćemo u idućih nekoliko tjedana prenijeti na ovim stranicama.

 

Izvor: www.gwec.net

Tags:     Svjetsko vijeće za energiju vjetra      gwec      vjetar      vjetroelektrane      kina      steve sawyer
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?