Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Ostvarena rekordna proizvodnja iz vjetroelektrana u SAD-u, povećava se i broj novih projekata E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 08 Ožujak 2014 00:36

Vjetroelektrane su tokom prošle godine proizvele 167 milijuna kWh električne energije u SAD-u, čime je zadovoljeno više od 4% potreba za električnom energijom SAD-a. Energija vjetra je zaslužna za skoro 30% svih novih instaliranih megavata elektrana u SAD-u tokom zadnjih pet godina.

Puni AWEA-in izvještaj o proizvodnji se očekuje početkom idućeg mjeseca. Devet saveznih država sada proizvodi više od 12% električne energije iz vjetroelektrana, a 17 ima više od 5%. Iowa i Južna Dakota su i dalje predvodnici u udjelu proizvodnje iz vjetroelektrana, pri čemu su obje došle sa otprilike 24% proizvodnje na 27,4% u Iowi, odnosno 26% u Južnoj Dakoti. Kansas je na trećem mjestu, sa rastom sa 11,4% na 19,4%, a veliki rast su ostvarili i Idaho (16,2% sa 11,3%) i Oklahoma (14,5% sa 10,5%). U Teksasu su pak vjetroelektrane pokrile 8,3% potreba za električnom energijom, što je dovoljno za pokriti potrebe 3,3 milijuna kućanstava. U Kaliforniji je isto ostvaren rast, te je udio vjetroelektrana u proizvodnji 6,6% naspram 4,9% prošle godine.

U obzir treba uzeti i činjenicu da ove brojke pokazuju potrošnju električne energije unutar savezne države, što ne uključuje isporuku u druge savezne države. Prema AWEA-i 12GW projekata vjetroelektrana je u izgradnji, pri čemu samo elektroprivreda u Teksasu ima 7GW pojekata u izgradnji. Ipak, očekuje se da ova godina neće dostići rekordnu 2012. godinu prema ukupno instaliranoj snazi.

 

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     awea      sad      proizvodnja vjetroelektrana      električna energija      južna dakota      iowa      kalifornija      texas
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?