Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Novi AWEA-in izvještaj pokazao da energija vjetra štedi novac potrošačima E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 23 Veljača 2014 23:30

Novi izvještaj kojeg je predstavilo Američko udruženje za energiju vjetra pokazuje da energija vjetra uspješno obuzdava rast cijena električne energije u Američkim domovima i tvrtkama i to ponajviše zbog pada troškova proizvodnje takve energije konstantnim tehnološkim razvojem.

AWEA je izvještaj napravila korištenjem javno dostupnih podataka, te podacima iz više od dvanaest studija vlade, elektroprivreda i drugih nezavisnih izvora koji istražuju kako vjetroelektrane utječu na račune za električnu energiju krajnjih potrošača.

Prva stvar koja upada u oči je da su korisnici u saveznim državama koje imaju najviše energije vjetra prošli puno bolje od potrošača u državama koje koriste manje energije vjetra.

Potrošačima u saveznim državama sa najvećom penetracijom vjetroelektrana su troškovi pali 0,37% tokom zadnjih pet godina, dok su svugdje drugdje cijene električne energije skočile za 7,79% u istom razdoblju. Pad cijena je tako postignut u Texasu, Wyomingu, Oregonu, Oklahomi, Idahu, Coloradu, Kansasu, Minnesoti, Sjevernoj i Južnoj Dakoti i Iowi.

Tokom zadnjih mjesec dana kada je u SAD-u bilo iznimno hladno visoka proizvodnja električne energije iz vjetroelektrana je imala ključnu ulogu u zaštiti potrošača od rasta cijena električne energije.

Dakle, najvažnije činjenice koje donosi AWEA-in izvještaj su slijedeće: energija vjetra štiti potrošače jer smanjuje upotrebu skupljih i onečišćujućih izvora energije, troškovi energije vjetra su tokom zadnje četiri godine pali čak 43%, postoji čak 15 studija od strane saveznih vlada, akademskih stručnjaka i operatora mreža koji pokazuju da vjetroelektrane snizuju troškove za potrošače, te da desetak elektroprivreda u SAD-u imaju rekordno niske cijene energije iz vjetra koje štite potrošače od porasta cijene električne energije zbog fluktuacije cijena drugih goriva.

Izvor: http://aweablog.org

Tags:     awea      izvještaj      energija vjetra      električna energija      tehnološki razvoj
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?