Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kako vjetroagregati pomažu siromašnim Kenijcima E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 20 Siječanj 2014 22:32

Ribarska društva koja se nalaze na Kenijskom dijelu jezera Viktoria se svakodnevno bore sa teškim uvjetima života na tom području, te prema statistikama ondje čak 71% stanovništva živi ispod granice siromaštva.

Srž njihovog problema kao i kod 1,3 milijarde ljudi u zemljama u razvoju je nedostatak električne energije i energije općenito. Ipak prošlo ljeto je Renewable World zajedno sa INGO-m i lokalnim partnerima lansirao projekt čiji je cilj poboljšati obrazovanje, zdravlje i standard što se tiče dostupnosti vode, te time povećati prihode i poljoprivrednu aktivnost u toj regiji.

Program se zove RESOLVE (Renewable Energy Systems of Lake Victoria Ecosystems), a cilj mu je donijeti napredak na održiv način bez negativnih utjecaja na lokalni i svjetski okoliš. Program će trajati do 2015. godine, a jedan od ciljeva mu je i isporuka solarnih/vjetro hibridnih sustava za proizvodnju električne energije za šest sela u provinciji Nyanza tokom tri godine.

Solarne panele i vjetroagregate će održavati i upravljati članovi društva koji će ujedno odlučivati šta će se raditi sa tom električnom energijom. Time dolazi do njihovog problema sa ribom. Prihodi od prodaje ribe nisu bili dovoljno dobri pošto sela nisu imala hladnjake, te bi recimo u selu Got Kachola u svakom odlaksu na ribarenje uhvatili i do 500 kilograma ribe koja se prvi dan prodavala po normalnim cijenama, ali već drugi dan bi cijena jako pala zato što nisu mogli držati ribu na hladnom. Rješenje je bilo vrlo jednostavno, iskoristiti ovu električnu energiju za držanje ribe na hladnom pomoću hladnjaka.

Rezultat toga bi bila 30% veća zarada na prodaji ribe – 325 dolara po ribaru godišnje. Naravno, hladnjaci se neće koristiti samo za ribe nego i za različite lijekove uključujući inzulin za dijabetičare i protuotrove za ugrize zmija.

Druga velika prednost solarnih panela i vjetroagregata koji proizvode 4-5 kWh električne energije godišnje je rasvjeta. Do sada se koristio kerozin, čije su pare jako nezdrave, pogotovo za žene i djecu, te je ujedno i skup. Stoga djeca nisu navečer mogla čitati i učiti što je veliki problem. Sa ovim sustavom se to vrlo jednostavno rješava, a isporučena su i solarna svjetla za ribarske brodove.

Treća velika prednost je onečišćena voda iz jezera koja nije dovoljno pitka za seljane. Sada se električna energija može iskoristiti za postavljanje filtracijskih sustava koji mogu učiniti vodu pitkijom. Osim toga se energija može i koristiti za pumpanje vode što pomaže u navodnjavanju žitarica.

Žalosno je da su klimatske promjene nastale korištenjem visokih tehnologija najviše utjecale na ova područja gdje uopće takva tehnologija nije ni stigla. Način padalina se u potpunosti promijenio u zadnja dva desetljeća tako da se više ne zna koje žitarice je najbolje posaditi, a još gore je što najčešće ima puno suša koja su isprekidane sa velikom količinom kiše u kratkom periodu što dovodi do ispiranja tankog gornjeg sloja plodne zemlje.

To je jedan od razloga zašto takvim zajednicama trebaju obnovljivi izvori energije, jer će im poboljšati život, a neće negativno utjecati na okoliš koji najviše utječe baš na njih.

A da se vratimo na ribe u hladnjaku, program ima još jedan dobar utjecaj. Dok su prije ribari morali ići pecati svaki dan što je jako utjecalo na njihov broj u jezeru. Sada ribari više ne moraju ići svaki dan ribariti, te love manje ribe koja donosi više novaca, što štiti riblji fond i uspostavlja bolji prirodni balans.

Zadnja pozitivna stvar je sama tehnologija, koja se ponekad pokvari što nije nužno štetno. To je prvi korak u diverzifikaciji prihoda sela zato što neki od stanovnika prolaze kroz trening u kojem nauče kako ta tehnologija radi i kako se popravlja što im može pomoži u dobivanju novih bolje plaćenih poslova ili im pomoći u otvaranju dodatnih novih radnih mjesta.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     vjetroagregat      solarni paneli      ribarska društva      kenija      jezero viktoria      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?