Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Predstavljena nova generacija priobalnih vjetroagregata na EWEA-inoj Offshore 2013 konferenciji E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 11 Prosinac 2013 18:44

Krajem studenoga na EWEA-inoj bijenalnoj konferenciji za priobalni vjetar su veliki proizvođači vjetroagregata predstavili novu generaciju priobalnih vjetroagregata koji su u razvoju.

Samsung je na konferenciji predstavljao svoj 7 MW S7.0-171 priobalni vjetroagregat čiji je prototip nedavno predstavljen u Velikoj Britaniji. Njegov vijek trajanja se procjenjuje na 25 godina, te bi imao najveću lopaticu na tržištu duljine 83,5 metara se rekordnim promjerom rotora od 171,2 metra. Certificiranje se očekuje iduće godine, a faktor iskoristivosti bi trebao biti 73%, što znači da bi na godišnjoj razini pod pravim uvjetima mogao u prosjeku 63% vremena raditi sa 80% svoje nazivne snage. Mjenjačka kutija ovog vjetroagregata je smještena unutar šupljeg  glavnog okna što nije uobičajeno rješenje.

ABB je s druge strane predstavio 7 MW generator sa permanentnim magnetom visoke brzine okretanja. Generatori mogu raditi na niskom naponu od 690V i srednjem naponu od 3,3 kV, te se mogu hladiti zrakom ili vodom. Ovaj razvoj je pomalo iznenađujuć, pošto veći dio razvoja novih velikih vjetroagregata ima rješenja sa srednjom brzinom mjenjača.

Repower je predstavio nasljednika svog 6,15-MW 6M vjetroagregata koji je nastao na temelju 5-MW 5M vjetroagregata. Novi priobalni model dolazi sa većim promjerom rotora duljine 152 metra i istom snagom. S ovime ima 20% višu proizvodnju na prosječnim lokacijama vjetra sa brzinom istih od 9,5 m/s. Nove lopatice su razvijene unutar kuće, a vanjski transformator ima napon od 66 kV što bi trebao biti novi standard za kabliranje unutar vjetroelektrana.

Njemačka inženjerska konzultantska tvrtka Aerodyn iz Frankfurta je predstavila inovativni 8 MW SCD 8.0 priobalni vjetroagregat sa dvije lopatice koji ima promjer rotora od 168 metara. SCD8.0 će imati platformu za slijetanje helikoptera koja je integrirana na vrhu kabine, a slijetanje je moguće nakon što se rotor zaključa u horizontalnoj poziciji. Vjetroagregati sa dvije lopatice su novost na priobalnom tržištu, te im je prednost lakši prijevoz brodom složenih glava vjetroagregata (kabina i rotor ukupne mase 395 tona), te jednostavnija instalacija. SCD8.0 je ponajvše namijenjen Europskom priobalnom tržištu. Ovaj vjetroagregat je nastao razvojem i optimizacijom 5 MW SCD 6.0 vjetroagregata kojeg je licencirao Ming Yang i čiji prototip će biti instaliran početkom iduće godine. Taj model je razvijen za obalni pojas između Shanghaija i Hong Konga.

Siemens Energy je pak konačno predstavio svoje nove 4 i 6 MW priobalne vjetroagregate, uključujući novi 4-MW SWT-4.0-120 model sa promjerom rotora od 120 metara. Siemens je objavio da ovim vjetroagregatima žele smanjiti trošak proizvodnje električne energije za 40% u odnosu na današnje cijene. Snižavanje troškova energije je trenutačno glavni izazov za budućnost priobalne energije vjetra, te je i veliki izazov za cijelu industriju od developera, do brodova za instalaciju, proizvođača temelja, logistike za transport, izvođača radova i drugih.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     ewea      priobalni vjetar      priobalne vjetroelektrane      aerodyn      siemens      repower      samsung
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?