Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Održana velika Brazilska aukcija za OIE projekte, najviše vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 22 Studeni 2013 14:46

Na zadnjoj Brazilskoj A-3 aukciji kojom se povezuju developeri i ponuđači ugovora za otkup električne energije iz obnovljivih izvora energije se pokriva potražnja za električnom energijom do 2016. godine. Aukcija je protekla u znaku vjetroelektrana, a  po prvi puta su se pojavili projekti solarnih elektrana.

Na aukciji je prodano više od 58 milijuna MWh za ukupno 7,2 milijardi reala prema Državnoj agenciji za električnu energiju (ANEEL). Developeri su kod projekata odgovorni za spajanje istih na elektronergetsku mrežu. Na aukciju se prijavilo 429 projekata ukupne snage veće od 10,4 GW pri čemu je većina iz vjetroelektrana (381 projekt – više od 9,1 GW), a ostalo su činili solarni sustavi, biomasa i male hidroelektrane.

Najveći broj odobrenih projekata je iz sektora vjetra i to 39 sa ukupnom snagom 867 MW pri čemu ih je skoro pola u južnoj regiji Rio Grande do Sul. Od proizvođača vjetroagregata je najbolje prošao GE koji je odgovoran za 26 projekata čija je ukupna snaga 545 MW. Uglavnom će se isporučivati 1,7-100 i 1,85-82,5 vjetroagregati. GE će servisirati i održavati vjetroagregate kroz 10 godina za svih 26 vjetroelektrana.

S druge strane nažalost nije prošao nijedan projekt solarnih elektrana koje su na listu uvrštene po prvi puta. Za solarne elektrane je ponuđena preniska cijena, i to 124,42 Brazilska reala/MWh naspram troškova koji se procjenjuju na 200 reala po MWh. Sada se istražuju alternative i to organiziranje aukcija samo za solarne elektrane ili snižavanje cijene energije na tržištu.

Izvor: http://www.reenwableenergyworld.com

Tags:     obnovljivi izvori energije      vjetroelektrane      hidroelektrane      solarne elektrana      eukcija      brazil
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?