Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vestasov Online SCADA iskorišten kao rješenje za praćenje solarne elektrane E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 09 Studeni 2013 17:47

Nakon otprilike četiri mjeseca testiranja i implementacije, prošle godine u rujnu je po prvi puta instaliran VestasOnline SCADA sustav za podršku solarnim elektranama.

Početkom prošle godine tvrtka Terna Energy je instalirala 1 MW solarnu elektranu na vrh brda na lokaciji Nafpaktos na zapadu Grčke. Solarna elektrana je spojena na mrežu kroz istu distribucijsku i komunikacijsku mrežu trafostanice koja se nalazi na dnu planine kao i vjetroelektrana Louzes snage 24 MW koja je isto u vlasništvu Terne.

Zbog zahtjeva lokalne mreže Terna Energy mora omogućiti praćenje, kontrolu i regulaciju snage solarne elektrane, te daljinski upravljati razvodnim uređajima. Korisnik je stoga morao napraviti sustav kojim će se upravljati svim spomenutim funkcijama, te je bilo logično iskoristiti Vestasov sustav kojim bi se integrirala solana elektrana unutar postojeće infrastukture, ako je to moguće. Time bi solarna elektrana koristila postojeće mogućnosti Vestasovog rješenja uključujući komunikacijsku mrežu, PLC trafostanice i njegovu serversku logiku. Za cijelu operaciju bi bila potrebno samo dio dodatne opreme. Vestasov odjel u Grčkoj (Vestas Hellas) je četiri mjeseca radio na projektiranju, impelementaciji i testiranju ovog nestandardnog rješenja koje je od rujna prošle godine u punom pogonu bez pogrešaka u radu. Ovo je pokazalo da je Vestasov sustav vrlo fleksibilan, te je otvorio nove mogućnosti u integraciji sa drugim hibridnim elektranama ili vjetroelektranama trećih proizvođača, odnosno ta SCADA bi se mogla koristiti kao zajednička platforma sa jakim alatima za izvještavanje i mogućnostima kontrole te nadzora elektrana.

 

Izvor: www.vestas.com

Tags:     vestas      scada      solarna elektrana      grćka
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?