Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vestasov sustav protiv smrzavanja poboljšava proizvodnju električne energije u hladnim klimama E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 26 Listopad 2013 18:23

Prema izvještaju BTM World Market Update 2012, kronično smrzavanje potencijalno može smanjiti proizvodnju električne energije iz vjetroagregata za više od 20%, čime direktno utječe na mogućnost poslovanja vjetroelektrana u hladnim klimama.

Vestasov sustav protiv smrzavanja (VDS) je razvijen kako bi otkrio i efikasno otklonio led koji se stvara na lopaticama vjetroagregata te omogućio punu proizvodnju električne energije kroz zimske mjesece. VDS je aktivno rješenje protiv smrzavanja koje se sastoji od sustava za otkrivanje leda te jedinice za tok toplog vjetra unutar samih lopatica. Taj topao tok vjetra cilja na najkritičnije dijelove lopatica kako bi efikasno topio led, bez negativnih utjecaja na buku i performanse vjetroagregata.

Ovaj sustav bi trebao dodati novu vrijednost projektima energije vjetra u hladnijim klimama gdje postoji rizik zaleđivanja kao što su Sjeverna Amerika i sjeverna i centralna regija Europe na lokacijama koje prije nisu bile ekonomski isplative.

Vestas je uspješno testirao ovaj koncept u Kanadi tokom zadnje zime. Prvi prototipovi su postavljeni na lokaciji u Švedskoj, te će biti testirani tokom zime. Prva narudžba je već zaprimljena za četiri V112-3,3 MW vjetroagtregata za projekt u Austriji i to za iduću godinu.

VDS sustav se lagano servisira unutar same lopatice, odnosno kabina te za njega nisu potrebni dodatne električne komponente u samoj lopatici. Osim što je sustav izdržljiviji manje su šanse i udara munje u tom slučaju. VDS je dizajniran da odmrzava vanjski profil lopatice i da omogući maksimalnu efikasnost vjetroagregata. Samim sustavom se može upravljati automatski ili ručno, te omogućuje punu kontolu sustava. VDS je trenutačno isporučiv za V112-3,3 MW i V117-3,3 MW vjetroagregate.

Izvor: www.vestas.com

Tags:     vestas      vjetroagregat      smrzavanje      vjetroelektrane      kanada      vds      hladne klime
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?