Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vjetroelektrane u njemačkim šumama E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 15 Listopad 2013 11:37

Trenutačna situacija u svijetu vjetroelektrana je takva da se ponajviše diskutira o financijskoj i ekonomskoj krizi, a manje o problemu održive opskrbe električnom energijom. U Njemačkoj je feed-in-tarifa još uvijek nužan preduvjet za financijsku isplativost projekata vjetroelektrana. Njemačka planira 35% proizvodnje iz obnovljivih izvora energije do 2020., odnosno 50% do 2030., pri čemu će kopnene vjetroelektrane imati prilično veliki udio. Kako bi se dostigli ovi ambiciozni ciljevi, moraju se koristiti različite opcije pri čemu se osim zamjene vjetroagregata moraju koristiti i nove potencijalne lokacije. U Njemačkoj, trenutni fokus je na šumskim područjima zato što ta država ima trećinu područja pod šumama.

Za energiju vjetra su šume dugo bili neeekonomične zbog viših troškova investicija, veće  turbulencije i logističkih problema pri izgradnji. Zadnjih godina visina stupa vjetroagregata za šume je postala 140 metara, odnosno ukupno 200 metara kada se uključe i lopatice. Time vjetroagregati dostižu visinu gdje je manji intenzitet turbulencija, i gdje je strujanje vjetra jednoličnije, što poboljšava proizvodnju. Time su šumske lokacije postale atraktivne za developere, investitore i banke. Takve lokacije mogu dati predvidivu dugoročnu izvoznu snagu uz dobru regulativnu legislativu, te energija vjetra može samu sebe otplaćivati kroz projektno financiranje.

Glavna stavka projektnog financiranja je spajanje sudbine projekta sa povratom iznosa financiranja. Samo budući tok novca projekta može biti korišten za plaćanje operativnih troškova i glavne otplate i distribucije investitoru. Dodatno pri evaluaciji projektnog financiranja postoje odredbe za ugovorno sudjelovanje različitih sudionika projekata, što pomaže uspjehu projektu kroz tzv. dijeljenje rizika.

Posebno interesantni su modeli korporativnog financiranja. Trenutačno se najviše traže modeli izvan samih bilanci investitora, developera i inženjerskih tvrtki koje razvijaju projekt, te se onda najčešće implementiraju tvrtke posebne namjene ili SPV-i. Projekti vjetroelektrana se najčešće realiziraju kroz projektno financiranje ukoliko imaju tehničku stabilnost i održiv pravni i regulatorni okvir. U projektnom financiranju sam projekt i tok novca garantiraju takvu okolinu.

Stoga projekt mora imati zatvoreni krug koji je održiv sa pravne, tehničke i ekonomske strane čime se postiže kredibilitet povrata investicije investitoru te dovoljna sigurnost u povrat investiranog kapitala. Projekt mora biti samoodrživ i samo-financiran. Kod projekata vjetroelektrana u šumama nekoliko vjetroelektrana se može grupirati te ponuditi grupi investitora ili kapitalnom tržištu. Uz pomoć različitih analiza osjetljivosti, plan likvidnosti se mora podvrgnuti stres scenariju kako bi se uvidio utjecaj na tok novca.

Posebni fokus kod projekata vjetroelektrana u šumama se postavlja na vrijeme gradnje jer iskustvo pokazuje da na takvim lokacijama češće dolazi do zastoja nego na lokacijama vjetroeleketrana na otvorenom području. Posebno mnogo vremena na početku planiranja uzimaju detaljne procjene vjetra koje se često baziraju na mjerenjima brzine vjetra na visini stupa. Mnogo vremena uzima i planiranje prisutpnih puteva i to zbog radijusa zavoja u planinskim šumama. Ipak, u tome leži i prilika za vjetroelektrane u šumama, kraći period gradnje zajedno sa dobrim tajmingom i najkasnijim mogućim plaćanjem po nabavnim cijenama za postojeće ugovore imaju direktan pozitivan utjecaj na budući tok novca te na potencijal povrata novca za investitore. Tu postoji mogućnost uštede, te je takve projekte u tom slučaju čak i lakše planirati u odnosu na vjetroelektrane na otvorenom.

Jedna prednost vjetroelektrana u šumama je prihvatlijivost istih, jer je njihova vidljivost u okolnoj šumi minimalna. Često se jedino mogu vidjeti iz velike udaljenosti a utjecaj na samu šumu je minimalan. Isto tako su na taj način prilično udaljene od naselja, te nema problema sa zasjenjivanjem i bukom. One također daju ekonomsku dobrobit vlasnicima šuma i općinama kroz poreze i najam terena  Uključivanjem lokalnih tvrtki u gradnju, te financiranje kroz lokalne banke i otvaranje lokalnih poslova dodatno poboljšava mogućnosti.

Zbog svega toga su ovakvi projekti predvidljiviji, te neće doći do problema u zadnjem trenutku. Uglavnom postoji samo jedna kontakt osoba za potrebe najma zemljišta, te se s jednom osobom onda pregovara i o pristupnim cestama i lokacijama postrojenja i o priključku na mrežu.

Vlasnici šuma su zainteresirani za mogućnost sofistiricanih jednosmjernih sustava za prijevoz komponenti vjetroagregata. Stoga se može optimirati prijevoz komponenti kamionima. Što se tiče banaka projektno financiranje za manje od 15 milijuna eura im nije profitabilno u odnosu na povrat novaca. Sama vlast pojedinih regija ne dopušta fragmentaciju šume, te se time omogućuje gradnja većih lokacija. U isto vrijeme dodatni troškovi za izgradnju jednosmjernih puteva se isplate za developera vjetroelektrana ako su projekti veći, odnosno adekvatne veličine.

Kada se odabire lokacija u obzir se moraju uzeti specijalni uvjeti u smislu očuvanja prirode, te se preferiraju lokacije koje se koriste za šumarstvo, a u obzir se moraju uzeti prijašnja oštećenja na šumi.

Usporedba šumskih lokacija i otvorenih područja pokazuje da postoje samo manje razlike u ukupnom volumenu investicije i toka novca. To je posebno istinito za otvorene lokacije sa jakim vjetrom gdje treba napraviti dublje temelje. Projekti u šumama koje je financirala HSH Nordbank su do sada pokazali visoku korelaciju između planiranih i stvarnih prihoda.

U zadnjim realiziranim projektima vjetroelektrana trenutačni prihod od 0,85 do 0,90 euro centa po kWh je baziran na instaliranoj snazi od do 2.000 eura po kilovatu. U usporedbi sa otvorenim lokacijama to znači ipak skuplje postavljanje vjetroagregata u šumi, te manji povrat investicije.

 

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     vjetroelektrane      banke      šume      financiranje      njemačka      ekonomičnost      energija vjetra
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?